Eurovisite

EUROVISITEEX-DEELNEMERS

Op ‘Eurovisite’ bij Jacques Raymond: ‘In dat paarse pakje had ik Hugo niet vervangen!’

Meer dan zestig Belgische inzendingen op het Eurovisiesongfestival. Dat zijn evenveel memorabele momenten, relletjes, geruchten, tops, flops en vooral: verhalen en herinneringen om nooit te vergeten. Wie beter dan de artiesten zelf om ons te vertellen hoe het er destijds écht aan toeging op dat tot de verbeelding sprekende Songfestival? Jasper en Jonathan van Songfestival.be doorkruisen het hele land en gaan gezellig op Eurovisite bij de deelnemers van toen. Doordachte vragen en echte gesprekken met een vleugje humor. Dat mag je van deze Eurovisite-Songfestivalpodcasts (interviews) verwachten. Dit is aflevering drie met Jacques Raymond (1963 en 1971).

Beluister de hele podcast met Jacques via een van deze platformen of lees onderaan de hoogtepunten:

  • Spotify:

  • Stitcher:

  • Mixcloud:

  • RadioPublic:

  • Anchor.fm:

  •  Apple Podcasts en Google Podcasts:

* Zin in meer? Beluister via deze link de andere Eurovisite-Songfestivalpodcasts uit de reeks. De interviews staan ook online op YouTube.

** Sommige artiesten praten over Eurosong als ze eigenlijk het Songfestival bedoelen. Om verwarring te voorkomen gebruiken Jasper en Jonathan de programmanaam Eurosong enkel als het over de voorronde gaat. In dit artikel leggen we het verschil uit tussen die twee namen.

Jacques Raymond over voorronde Canzonissima 1963

Deelnemen aan het Songfestival was eigenlijk nooit een doel op zich voor de intussen 81-jarige zanger. Hij werd dan ook gevraagd om deel te nemen aan Canzonissima. ‘Dat is iets voor jou, werd me gezegd. Ik wou niet moeilijk doen en waagde mijn kans. En het is me gelukt, ik won die zangwedstrijd.’ Met Waarom? versloeg Raymond zelfs favoriete Lize Markze. Zijn winnende nummer was ook de persoonlijke favoriet van Jacques. ‘Ik hou van melodieën en voor die tijd vond ik Waarom? een zeer mooi nummer’, zegt Jacques.

‘Ik had trouwens helemaal niet verwacht dat ik die preselectie zou winnen. Omdat ik wist dat de BRT-jury eigenlijk Lize als nummer één had. Dat stond zelfs in de krant. Ze was gelukkig niet boos! Twee jaar later was het dan toch aan haar’, blikt de zanger op rust terug.

Jacques Raymond over Eurovisiesongfestival 1963 in Londen

Nadat Jacques Raymond Canzonissima had gewonnen kwam natuurlijk het besef hij ons land moest gaan vertegenwoordigen op het Songfestival in Londen. ‘Nee, ik heb dat niet tegen mijn zin gedaan hoor! Maar voordien had ik daar niet zo bij stilgestaan’, zegt Raymond. Zijn deelname in 1963 ziet Jacques als een hele speciale gebeurtenis in zijn carrière. Vooral omdat het festival een internationaal gebeuren is.

De Belg nam het op tegen grote namen zoals Françoise Hardy en Nana Mouskouri. ‘Die waren heel bekend in Europa. Dus ik vroeg me af wat ik daar kwam doen, tegen die artiesten maakte ik geen kans. Maar uiteindelijk won er niemand van die bekende koppen’, zegt hij. De Denen wonnen destijds en Jacques behaalde voor België een tiende plaats. Hij denkt in de podcast met veel plezier terug aan zijn eerste deelname.

Jacques Raymond over Eurovisiesongfestival 1971 in Dublin (vervanging Nicole & Hugo)

Hoewel hij in ’63 beter scoorde, is het toch zijn tweede deelname aan de liedjeswedstrijd die ongetwijfeld nooit zal verdwijnen uit de geschiedenisboeken van de Belgische muziekwereld. In 1971 waren Nicole en Hugo vertrekkensklaar om voor ons land te zingen op het Songfestival in Dublin. Maar dan werd Nicole ziek. Lily Castel en Jacques Raymond kregen de vraag om het duo te vervangen. Al is vragen veel gezegd …

Jacques: ‘BRT-producer Lies Huylebroeck probeerde me te overtuigen. Want Lily Castel had al toegezegd. En Hugo kon niet zonder Nicole zingen. Ik heb toegezegd, maar eigenlijk kon ik moeilijk anders. Tussen de lijnen door kon ik verstaan dat mijn televisiecarrière op de BRT over zou zijn als ik weigerde!’

Op enkele dagen tijd studeerden Lily en Jacques het nummer in en vertolkten ze het op het podium in Dublin. Alle moeite ten spijt kwam België niet verder dan een gedeelde veertiende plek. ‘Lily is de dag voordien in Ierland zelfs nog een kleed moeten gaan kopen en we oefenden de pasjes op ons hotelkamertje in’, weet hij nog. ‘Al bij al kijk ik er positief op terug, we hebben onze collega’s uit de nood geholpen. Toch heeft de BRT me niet uitgebreid bedankt. We kwamen op de luchthaven aan en er is nooit meer over gesproken.’

play

Hoe gaat het nu met Jacques Raymond?

Jacques Raymond is al enkele jaren zanger op rust. Samen met zijn echtgenote Ingriani, ook te horen in de podcast en zelf ooit tweede in de Vlaamse preselectie, geniet hij van zijn vrije tijd. ‘Ik heb mijn carrière in alle schoonheid afgesloten. Wat ben ik blij dat ik niet meer elke dag in de file moet staan! Ik zing dan wel niet meer, wij luisteren nog elke dag naar muziek’, zegt de tweevoudige deelnemer in de derde aflevering van Eurovisite.

Advertentie