Eurovisite

EUROVISITEEX-DEELNEMERS

Op ‘Eurovisite’ bij Linda Lepomme: ‘Ik heb tweede beste plaats gehaald: de laatste’

Meer dan zestig Belgische inzendingen op het Eurovisiesongfestival. Dat zijn evenveel memorabele momenten, relletjes, geruchten, tops, flops en vooral: verhalen en herinneringen om nooit te vergeten. Wie beter dan de artiesten zelf om ons te vertellen hoe het er destijds écht aan toeging op dat tot de verbeelding sprekende Songfestival? Jasper en Jonathan van Songfestival.be doorkruisen het hele land en gaan gezellig op Eurovisite bij de deelnemers van toen. Doordachte vragen en echte gesprekken met een vleugje humor. Dat mag je van deze Eurovisite-Songfestivalpodcasts (interviews) verwachten. Dit is aflevering negen met Linda Lepomme (1985).

Beluister de hele podcast met Linda via een van deze platformen of lees onderaan de hoogtepunten:

  • Spotify:

  • Sticher:

  • Mixcloud:

  • RadioPublic:

  • Anchor.fm:

  •  Apple Podcasts en Google Podcasts:

* Zin in meer? Beluister via deze link de andere Eurovisite-Songfestivalpodcasts uit de reeks. De interviews staan ook online op YouTube.

** Sommige artiesten praten over Eurosong als ze eigenlijk het Songfestival bedoelen. Om verwarring te voorkomen gebruiken Jasper en Jonathan de programmanaam Eurosong enkel als het over de voorronde gaat. In dit artikel leggen we het verschil uit tussen die twee namen.

Linda Lepomme over haar interne selectie

De BRT had aanvankelijk operazangeres Mireille Capelle gestrikt om voor ons land te zingen. Zij had haar zinnen gezet op een nummer geschreven door Hugo Claus, maar dat zag de BRT niet zitten. Capelle trok zich terug, en te elfder ure vond de omroep Linda Lepomme, die bereid was een liedje te zingen van twee BRT-huiscomponisten (Pieter Verlinden en Bert Vivier). Pas op 1 april werd Laat me nu gaan voorgesteld aan het publiek. Linda weet nog: ‘Ik kreeg op een maandagochtend een telefoontje om naar de BRT te komen. Waarvoor wist ik niet. Ik had niks te doen, dus ik ging langs. En daar, bij een kopje koffie, kreeg ik de vraag of ik naar het Songfestival wou. Pieter Verlinden herinnerde zich mijn stem nog en kwam bij mij uit.’

De artieste vond de vraag een eer en had zin in het avontuur. Ze hapte toe. ‘Al had ik uiteraard een héél korte voorbereidingstijd. Ik deed het ene interview na het andere’, weet Linda nog. Wat ze ook nog weet zijn de reacties in de Belgische muziekwereld. Haar theatercollega’s vonden haar deelname ‘onnozel’ en konden Linda’s beslissing maar weinig appreciëren, terwijl populaire zangers haar scheef bekeken.

Er moet destijds nog snel een videoclip opgenomen worden. Linda zingt in een donkere zaal en in een al even zwart kleedje haar nummer. ‘Verschrikkelijk’, blikt ze terug.

play

Linda Lepomme over Eurovisiesongfestival 1985 in Göteborg 

‘BRT heeft het heel low budget gehouden, er werd zelfs geen dirigent met me meegestuurd’, zegt Linda Lepomme in Eurovisite over haar tijd in Zweden. En haar jurk? ‘Die kreeg ik gesponsord’, aldus Linda. ‘Ooit heb ik ze laten veilen voor het goede doel. Maar ik had gezegd dat ik ze wel zou kopen als ze niet genoeg had opgebracht … Ze hangt terug in mijn kast’, lacht Lepomme hartelijk.

Ondanks een mooi optreden – ‘Ik ben nog nooit zo zenuwachtig geweest’ -, eindigde België onderaan het scorebord. Linda: ‘Ik heb de tweede beste plaats gehaald. Want over de rode lantaarn praten ze ook.’ Ze weet nog dat ze enkel van Turkije punten kreeg. Volgens haar moeder kreeg Linda die van een verliefde tapijtenverkoper in Istanboel. Maar ze liet er toen geen tranen voor. ‘Terwijl de Spaanse zangeres (Paloma San Basilio, nvdr.) zich vol drama op de grond gooide omdat zij niet gewonnen had, ben ik als eerste de Bobbysocks gaan feliciteren. Want Noorwegen had net als België nog nooit gewonnen. Dus ik zei dat het volgend jaar onze beurt zou zijn. En ik had nog gelijk ook!’, lacht ze.

Over heel dat avontuur zegt Linda Lepomme nu: ‘Die deelname is niet de focus van mijn carrière geweest. Want ik heb nadien zoveel andere dingen gedaan in het theater en de musicalwereld. Het Songfestival is eerder een fijne fait divers voor mij.’

Hoe gaat het nu met Linda Lepomme?

Tegenwoordig zie je Linda Lepomme niet meer op de Vlaamse tv. Niet vreemd, want ze werkt al lang in Nederland. ‘Ik ben artistiek leider van de musicaltheateropleiding van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Oudere mensen spreken mij nog wel eens aan, omdat ze me herkennen.’

In 2017 gaf ze, op vraag van Radio 1, nog tips aan Blanche, die toen voor ons land zong op het festival in Kiev. Dit is wat Linda toen zei:

Eurosong – Linda Lepomme

Weet jij nog wie er in 1985 voor België naar de Eurovision Song Contest ging? Wij gingen op de koffie bij Linda Lepomme.

Geplaatst door Radio 1 op Woensdag 10 mei 2017

Advertentie