Eurovisite

EUROVISITEEX-DEELNEMERS

Op ‘Eurovisite’ bij Vanessa Chinitor: ‘Hele carrière te danken aan ‘Like the Wind’!’

Meer dan zestig Belgische inzendingen op het Eurovisiesongfestival. Dat zijn evenveel memorabele momenten, relletjes, geruchten, tops, flops en vooral: verhalen en herinneringen om nooit te vergeten. Wie beter dan de artiesten zelf om ons te vertellen hoe het er destijds écht aan toeging op dat tot de verbeelding sprekende Songfestival? Jasper en Jonathan van Songfestival.be doorkruisen het hele land en gaan gezellig op Eurovisite bij de deelnemers van toen. Doordachte vragen en echte gesprekken met een vleugje humor. Dat mag je van deze Eurovisite-Songfestivalpodcasts (interviews) verwachten. Dit is aflevering een met Vanessa Chinitor (1999).

Beluister de hele podcast met Vanessa via een van deze platformen of lees onderaan de hoogtepunten:

  • Spotify:

  • Mixcloud:

  • Stitcher:

  • Deezer (voor luisteraars uit Nederland):

  • Anchor.fm:

  • Apple Podcasts en Google Podcasts:

* Zin in meer? Beluister via deze link de andere Eurovisite-Songfestivalpodcasts uit de reeks. De interviews staan ook online op YouTube.

** Sommige artiesten praten over Eurosong als ze eigenlijk het Songfestival bedoelen. Om verwarring te voorkomen gebruiken Jasper en Jonathan de programmanaam Eurosong enkel als het over de voorronde gaat. In dit artikel leggen we het verschil uit tussen die twee namen.

Vanessa Chinitor over voorronde Eurosong 1999

In het interview praat de sympathieke zangeres ronduit over de poorten naar de showbizz die voor haar openden toen ze geselecteerd raakte voor preselectie Eurosong. ‘Ik woonde met mijn ouders in een rustige wijk in Dendermonde, maar dat veranderde al snel. Om de haverklap doken er journalisten op’, zegt ze over die plotse bekendheid. Velen denken dat zanger en componist John Terra, haar ontdekker, de man is die haar naar het Songfestival gebracht heeft. Maar eigenlijk is het Vanessa zelf die vastberaden wilde deelnemen. Terra twijfelde zelfs een tijdje. Het was liedje Like the Wind, waar Chinitor meteen wild van was, dat John Terra overtuigde.

Uiteindelijk won Vanessa als favoriete de voorronde. Dat had ze zelf niet verwacht, want ze dacht dat Alana Dante het dat jaar zou halen. ‘Ik besefte niet dat ik gewonnen had!’

Vanessa Chinitor over Eurovisiesongfestival 1999 in Jeruzalem

De artieste heeft alleen maar mooie herinneringen aan haar tijd in Israël. Behalve dat vroege opstaan dan. ‘Ik moest altijd om 10.00 uur ’s morgens repeteren, want ons land was als tweede aan de beurt. Bijna elk land had zijn eigen feestje of receptie en ik moest daar van John altijd volledig opgemaakt en gekapt verschijnen. Ik kroop dus vroeg mijn bed in. Ons feestje was dan ook op de middag gepland’, zegt Vanessa lachend.

De productie in Israël tipte Vanessa als grote kanshebber om het goed te doen. Ook Dana International was een believer. Achter de schermen was het nochtans duidelijk dat de Zweden de grote favorieten waren. Ze wonnen dan ook, België werd twaalfde. Met dat resultaat is Vanessa nog steeds erg tevreden. Het mooie, rode kleed dat Stijn Helsen voor haar ontwierp staat zelfs te pronken in haar keuken.

Vanessa Chinitor over voorronde Eurosong 2006 met Beyond You

Na een korte carrière als omroepster bij VT4 – ‘Dat was leuk, maar niets voor mij’ – dook Chinitor in 2006 op in de eerste show van Eurosong 2006. Met Beyond You hoopte ze op het ticket richting het Songfestival in Athene. Weetje: de VRT contacteerde de zangeres zélf met de vraag om aan de voorronde deel te nemen. Ondanks een mooi optreden bleven de punten uit. De jurycommentaren waren hard en de inzending werd laatst in de poule.

Die bui voelde John Terra toen al hangen. ‘Had ik maar naar hem geluisterd. Ik heb er één à twee keer over nagedacht, jammer genoeg geen derde keer. Het leek me een mooie kans om nog eens op televisie te komen’, zegt Vanessa eerlijk.

Hoe gaat het nu met Vanessa Chinitor?

Ondanks het feit dat de zangeres niet meer op tv of in de hitparade te zien is, heeft Vanessa een goedgevulde agenda. Het was haar droom om te kunnen leven van haar zangcarrière en daarin is ze geslaagd. Met haar echtgenoot pianist/komiek Dirk Bauters brengt Vanessa optredens op maat: van een seniorenfeest tot de opening van een nieuwe zaak; het duo zorgt voor de humoristische en muzikale noot. Visitekaartje Like the Wind, inclusief de iconische armbewegingen, ontbreekt zelden of nooit op de setlist.

play

Advertentie