Ex-deelnemers

EX-DEELNEMERS

Claude Lombard, Belgische Songfestivalkandidate 1968, onverwachts overleden

Op sociale media werd het overlijden van zangeres en stemactrice Claude Lombard bekendgemaakt. Bij het begin van haar carrière, in 1968, stond de Brusselse voor België op het podium van het Eurovisiesongfestival. Met haar ingetogen en eenvoudige liedje Quand tu reviendras behaalde ze voor ons land de zevende plaats.

Claude Lombard werd in 1945 geboren in Etterbeek. Haar moeder, cabaretzangeres Claude Alix, gaf haar muziek met de paplepel mee. Voor haar overwinning in de Waalse voorronde was ze al geen nobele onbekende meer, want ze had al het Waalse jongerenprogramma Contrastes mogen presenteren en trad geregeld op met het BRT-orkest.

Charles Aznavour 

Na haar Songfestivaldeelname trok ze naar Parijs, waar ze muziek voor anderen schreef en ook zelf bleef zingen. In de jaren 1980 nam haar carrière een andere wending: ze ging aan de slag als stemactrice en vertaalster, en sprak stemmen van verschillende personages in Franstalige versies van kinderreeksen en -films als De Snorkels en Belle en het Beest in, naast tal van generieken van series. Daarmee werd ze zo populair dat ze er in 2019 een album vol van uitbracht. Tussendoor bleef ze vooral met Charles Aznavour samenwerken: tot zijn dood in 2018 traden ze samen op.

Nieuw kleedje 

De zopas overleden Claude Lombard was een van de dertig artiesten die in het boek 65 jaar België op het Songfestival terugblikte op haar Eurovisieavontuur. Zo kom je te weten dat ze in de boetiekjes in Londen nog een nieuw jurkje moest gaan zoeken. Volgens de cameraploeg van de BBC was de outfit die in haar valies zat niet geschikt voor de televisiecamera’s.

play

Advertentie