Ex-deelnemers

EX-DEELNEMERSMALMO 2024

Deze ex-deelnemers Songfestival wagen in 2024 opnieuw hun kans

In mei vindt de 68e editie van het Eurovisiesongfestival plaats. In verschillende Europese preselecties wagen oud-Songfestivaldeelnemers opnieuw een poging om het Eurovisiepodium te betreden. In ons artikel vind je een overzicht.

Het lijkt wel een trend, oud-Songfestivaldeelnemers die opnieuw hun land willen vertegenwoordigen. Is deze trend ingezet door de tweede overwinning van Loreen, die na haar eerste deelname in 2012 afgelopen jaar weer het podium betrad en opnieuw zegevierde?

Twee opeenvolgende deelnames voor Let 3?

Naast Loreen zagen we afgelopen jaar ook de heren van Let 3 op het podium in Liverpool. Hun inzending Mama ŠČ! behaalde de dertiende plek in de finale. De heren proberen het weer opnieuw: ze nemen dit jaar deel aan de preselectie in Kroatië: Dora 2024.

In deze preselectie zien we ook Damir Kedzo. Hij werd met zijn nummer Divlji vjetre geselecteerd voor het festival van 2020. Deze werd afgelast door de pandemie.

Bekende namen in Italië

In Italië zien we verschillende artiesten die het land eerder vertegenwoordigd hebben. Zo gaat Mahmood voor een derde deelname. In 2019 werd de zanger tweede met het nummer Soldi. Samen met Blanco zong hij ook in 2022. Met Brividi werd het duo zesde.

In de Italiaanse preselectie San Remo zien we daarnaast Il Volo terug. De pop-operazangers namen eerder deel in 2015. Grande amore was goed voor een derde plek, ondanks een overwinning in de publieksstemming.

Ook de vertegenwoordiger van een jaar eerder, Emma, staat weer op het podium van Sanremo. In 2014 eindigde La mia cittá op een 21e plek.

In 1978 behaalde Ricchi e Poveri een twaalfde plaats op het Songfestival met Questo amoreDit jaar neemt de band opnieuw deel aan de preselectie.

Een speciale vermelding voor Diodato. De zanger zou Italië in 2020 vertegenwoordigen met zijn Fai rumore. Door de afgelasting van het festival door de pandemie stond hij nooit op het officiële podium. Hij gaat dus voor een herkansing.

Goed om te vermelden: de winnaar van Sanremo krijgt de kans om Italië te vertegenwoordigen op het Songfestival. Een artiest krijgt echter de mogelijkheid om hiervan af te zien. Mocht één van de genoemde artiesten het Italiaanse festival winnen, is het dus nog niet zeker dat die ook naar Zweden zal afreizen. De songs zijn nog niet bekend.

Noorwegen

We gaan naar Noorwegen. Drie artiesten die dit jaar deelnemen aan de preselectie Melodi Grand Prix stonden eerder op het Songfestivalpodium. De meest recente herkanser is KEiiNO. De publieksfavoriet kreeg tijdens de finale in 2019 de meeste stemmen van de kijkers. In het eindklassement van de finale eindigde Spirit in the Sky zesde. Dit jaar proberen ze het met Damdiggida.

In 2013 behaalde Noorwegen een vierde plek. Verantwoordelijke was Margaret Berger met het nummer I Feed You My Love. Ook zij waagt dit jaar een nieuwe poging met haar song Oblivion.

Zangeres Benedicte Adrian was in 1984 nog onderdeel van Dollie de Luxe. Lenge leve livet eindigde toen pas zeventiende. Dit jaar probeert ze het als onderdeel van MISTRA.

Denemarken en IJsland

Ook in Denemarken is er een mogelijkheid dat een oud-deelnemer wordt gekozen. Basim stond tien jaar geleden op het podium in Kopenhagen. Met Cliché Love Song werd hij negende. Zijn nummer voor 2024 heet Johnny.

Hera Björk nam in 2010 deel aan het Songfestival en eindigde met Je ne sais quoi op de 19e plek in de finale in Oslo. Ook dit jaar wilt ze IJsland vertegenwoordigen. Haar poging in 2024 is Við förum hærra.

Terugkeer voor Konstrakta en/of The Roop?

In maart kiest Servië de inzending voor het Songfestival in Malmö. In de preselectie Pesma za Evroviziju 2024 zien we één oud-deelneemster. Konstrakta stond in 2021 nog op het podium in Turijn. In corpore sano was goed voor een vijfde plaats in de finale. Haar nieuwe poging heet Novo, bolje.

In Litouwen nemen er meer oud-Songfestivalartiesten deel aan de preselectie EUROVIZIJA.LT. The Roop zal bij velen nog een belletje doen rinkelen. Nadat de groep in 2020 werd uitverkozen maar niet mocht deelnemen naar aanleiding van de afgelasting van het festival, werden ze in 2021 opnieuw gekozen. Discoteque eindigde in de top tien met een achtste plek als eindresultaat. Met Simple Joy hopen ze opnieuw naar het Songfestival af te reizen.

In het deelnemersveld van de preselectie herkennen we nog twee deelnemers die de Baltische staat eerder vertegenwoordigden op het Songfestival. Voor Andrius Pojavis zou het een terugkeer naar Malmö betekenen, in 2013 werd het festival ook in de Zweedse stad gehouden en eindigde de zanger 22e in de finale. Sing Me a Hug is zijn nieuwe poging.

Eén jaar later nam Vilija deel, zij wist de finale niet te bereiken. In 2024 neemt ze deel aan de preselectie met Save Me.

Duitsland

In de Duitse preselectie zien we Max Mutzke terug. Hij nam in 2004 deel aan het Songfestival. In Istanbul eindigde hij 8e met Can’t Wait Until Tonight. Dit jaar probeert hij Duitsland te vertegenwoordigen met het nummer Forever Strong.

Ook oud-deelnemers in preselecties Oekraïne, Estland, Moldavië, Azerbeidzjan en Letland

Ook in Oekraïne een bekende naam in de landelijke preselectie: MÉLOVIN probeert na zijn eerdere deelname in 2018 opnieuw deel te nemen. In 2018 eindigde Under the Ladder op plek zeventien.

In Estland zien we twee oud-deelnemers opnieuw een poging wagen. Zangeres Laura stond zelfs al twee keer eerder op het podium, beide keren in Kiev. In 2005 nam ze als lid van Suntribe deel aan het Songfestival. De groep wist zich niet te kwalificeren voor de finale. In 2017 faalde ze nogmaals in de halve finale, samen met zangpartner Koit Toome, die toen ook voor de tweede keer deelnam.

In 2003 behaalde Ivo Etti als onderdeel van de band Ruffus de 21e plaats in de finale. Dit jaar is hij een van de leden van de band Ewert and the Two Dragons. Ook die probeert dit jaar een Songfestivalticket te scoren in de Estse preselectie.

In Moldavië zien we de naam van Natalia Barbu. In 2007, de derde Moldavische deelname, wist ze een tiende plek te behalen met het nummer Fight.

play

Azerbeidzjan kiest dit jaar opnieuw voor een interne selectie. Wél maakte het land een shortlist bekend van potentiële deelnemers. Hierop zien we Aisel terug. In 2018 wist de zangeres de finale van het Songfestival net niet te bereiken. X My Heart werd elfde in de halve finale. Het ingediende nummer voor 2024 is nog niet te horen.

Agnese Rakovska stond in 2017 al op het Songfestivalpodium. Ze was deel van de band Triana Park. Het nummer Line wist de finale niet te behalen. Nu probeert ze Letland opnieuw te vertegenwoordigen.

Malta

Voor Moira Stafrace is er dit jaar geen terugkeer voor Malta meer mogelijk. De zangeres, in 1994 onderdeel van het duo Chris & Moira, zong het land destijds naar een vijfde plek en waagde dit jaar een nieuwe poging tijdens Malta Eurovision Song Contest. Ze werd niet geselecteerd voor de finale.

Advertentie