Ex-deelnemers

EX-DEELNEMERS

Esma Redžepova plots overleden

Gevierde zangeres Esma Redžepova is op 73-jarige leeftijd overleden na een korte ziekte. Esma, ‘koningin van de zigeunermuziek’, vertegenwoordigde Macedonië (VJR) op het Eurovisiesongfestival van 2013, samen met zanger Lozano. Ondanks het missen van de grote finale was de deelname van Esma heel belangrijk in de Balkanregio. Ze was er namelijk een erg groot icoon.

Esma werd in november opgenomen in het ziekenhuis met een hardnekkige longontsteking. Na een tijdje werd ze ontslagen uit het ziekenhuis om thuis te revalideren, maar de infectie werd haar uiteindelijk toch fataal. Met het overlijden van Esma Redžepova verliest de Balkan een belangrijk icoon. De in Skopje geboren zangeres startte haar carrière in 1956. Ze mocht over de hele wereld optreden en op het allereerste Gypsy World Festival in India werd ze verkozen tot dé ‘koningin van de zigeunermuziek’. Tijdens haar muziekcarrière nam ze meer dan 500 liedjes op en verkocht miljoenen cd’s. Daarnaast acteerde ze ook in verschillende films. De overleden zangeres was ook een politieke activiste en liep meermaals in de kijker met haar humanitaire projecten. Zo adopteerde ze om en bij de 47 kinderen. Ze kwam ook op voor vrouwenrechten.

Het was in de Balkan dan ook groot nieuws toen in 2013 bekend werd gemaakt dat zij samen met Lozano Macedonië zou vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Malmö. Hun oorspronkelijke inzending heette Imperija. Na de bekendmaking kwamen er heel wat negatieve reacties op de song en clip omdat er bijvoorbeeld plaatsen en monumenten te zien waren die volgens de Grieken aan hen toebehoren. Uiteindelijk kwamen Esma en Lozano op de proppen met het lied Pred da se radzden. Het rommelige liedje kon niet overtuigen en uiteindelijk belandde Macedonië in hun halve finale op de zestiende plaats met 28 punten. In West-Europa ging de kleurrijke verschijning van Esma geruisloos voorbij, maar in de Balkan zagen ze hoe één van hun grootste zangeressen ooit ten onder ging op het songfestival.

play

Advertentie