Ex-deelnemers

EX-DEELNEMERS

Franse inzending uit 2018 omgetoverd tot kinderboek

In 2018 vertelde het Franse duo Madame Monsieur op het Songfestival het verhaal van het vluchtenlingenmeisje Mercy in zijn gelijknamig nummer. Nu is er ook een kinderboek uitgebracht waarin de liedjesteksten van illustraties zijn voorzien. Uitgeverij De Eenhoorn zal het prentenboek uitbrengen in België en Nederland. (rbe)

In 2017 werd een groep bootvluchtelingen gered door SOS Mediterranée en overgebracht naar hun schip de Aquarius. Een van de vrouwen, Taiwo, was hoogzwanger en beviel op het schip van een meisje. Zij kreeg de naam Mercy. Toen Emilie Satt en Jean Karl-Lucas, de leden van Madame Monsieur, het verhaal van Mercy op Twitter lazen, besloten ze er een nummer over te maken. Met hun liedje mochten ze in 2018 Frankrijk vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival en eindigden daarmee op de dertiende plaats.

Saskia Halfmouw en Edward van de Vendel

Illustratrice Saksia Halfmouw raakte geïnspireerd door het verhaal van de Franse inzending en maakte een getekende ode voor de literair-journalistieke Songfestivalwebsite Eurostory. Na een interview met Madame Monsieur, waarin ze te kennen gaven dat ze hun liedje wouden laten illustreren, ging de bal aan het rollen. Saskia Halfmouw zorgde voor tekeningen bij de liedjestekst en Edward van de Vendel vertaalde het Franstalige lied in het Nederlands. In het boek zal ook een nawoord te vinden zijn waarin verteld wordt hoe het met Mercy is afgelopen.

Feestelijke presentatie

In april 2020 organiseert Eurostory een presentatie in Rotterdam. Madame Monsieur komt er het verhaal van Mercy vertellen en zal ook optreden. De groep liet al weten dat de vele berichten van ouders, kinderen en leraren uit verschillende culturen hen inspireerden om het verhaal van tekeningen te voorzien. Ze spreken van ‘een boek met simpele, heldere taal, waarin de mensen die we gewoonlijk migranten noemen een gezicht krijgen.’

Het prentenboek over Mercy zal uitgebracht worden door uitgeverij de Eenhoorn in zowel België als Nederland. Zij zoekt momenteel naar een buitenlandse partner om het boek ook in andere talen uit te brengen. Bovendien gaan de royalties naar Mercy en haar moeder, die momenteel in Italië verblijven.

Advertentie