Ex-deelnemers

EX-DEELNEMERSUNCATEGORIZED

Heeft Salvador Sobral spijt van zijn overwinning in Kiev?

Salvador Sobral bezorgde Portugal een eerste overwinning op het Eurovisiesongfestival, terwijl hij zelf geen kijker én geen fan is van de show. Dat werd pijnlijk duidelijk na zijn zegetocht op het podium in Kiev. Hoe veel emoties zijn winnend liedje Amar pelos dois ook los maakte, hij deed bitter weinig met zijn hit. Geen optredens in het buitenland, geen promo of nieuwe nummers. Nee, de Portugese songfestivalwinnaar koos na zijn doorbraak in mei weer heel snel voor de luwte. En zo is het alweer geleden van 2015 dat de winnaar nog eens (eventjes) doorbrak in Europa. Zou Sobral al spijt hebben van zijn overwinning?

Bewust je succes niet verzilveren, Salvador Sobral uit Portugal lijkt er volop mee bezig. Enkele maanden na zijn spectaculaire overwinning op het songfestival in Kiev heeft hij nauwelijks verder gebouwd aan zijn carrière als songfestivalwinnaar. Jamala, zijn voorgangster, had met 1944 zeker niet het meest toegankelijke liedje, maar zelfs zij trad na haar overwinning enkele keren op in het buitenland ter promotie. In Slovenië, het Verenigd Koninkrijk en Zweden bijvoorbeeld. Sobral niet. Hij is honkvast en geeft enkel concerten in zijn thuisland.

Aanbod uit Amerika afgeslagen 

Is er dan geen interesse in de man? Zeer zeker wel, en niet van de minsten! Zo werd de Portugees uitgenodigd naar de immens populaire talkshow van Jimmy Fallon in … de Verenigde Staten van Amerika. Van een unieke kans gesproken … Toch kwam de zanger niet naar The Tonight Show with Jimmy Fallon. Net als hij bedankte voor uitnodigingen uit het Verenigd Koninkrijk en Zweden. Geen tv-shows dus, maar ook geen (promo) concerten of optredens in Europa, en dat terwijl zijn liedje gretig gedownload werd in heel veel landen.

Geplaatst door Salvador Sobral op woensdag 26 juli 2017

Sobral went niet (nog) aan zijn nieuwe status

Waar kan je de Portugese zanger dan wél aan het werk zien? In zijn thuisland. Na zijn songfestivaloverwinning heeft hij zijn tournee, die door zijn plotse populariteit snel uitverkocht raakte, gewoon verder gezet alsof er niets aan de hand was. Maar ook tijdens zijn concerten dicht bij huis blijkt dat hij nog moet wennen aan zijn status van ‘populaire ster’. Tijdens een benefietconcert voor de slachtoffers van de bosbranden in Portugal zorgde Sobral voor ophef door te zeggen: “Ik heb het gevoel dat wat ik ook doe, ik er nu applaus voor krijg. Wat als ik nu een scheet laat? Ik zou jullie reactie dan wel eens willen zien!’ Een uitspraak die al snel zijn weg vond naar verschillende nieuwssites en kranten.

Niet blij?

Is Salvador Sobral dan niet blij om een songfestivalwinnaar te zijn? Da’s niet duidelijk, maar feit is dat hij van zijn nieuwe status geen gebruik maakt om verder door te breken, maar ook niet om het songfestival, dat toch voor de herlancering van zijn carrière zorgde, te promoten. Zweed Måns Zelmerlöw, hij won het festival in 2015, heeft ondertussen al twee (weliswaar bescheiden) Europese tournees achter de rug en scoorde recent nog een radiohit in Frankrijk. Hij praat heel positief over het Eurovisiesongfestival en draagt de fans een warm hart toe. Sobral lijkt zich meer en meer te distantiëren.

Afwachten welke rol van betekenis hij zal spelen tijdens de nationale voorronde van zijn land (Sobral mag één componist aanduiden die zal deelnemen), maar vooral, tijdens het 63e Eurovisiesongfestival in Lissabon. Als winnaar heb je daar toch enige ‘verplichtingen’, net als hij veel zal worden gevraagd om op te treden als pauze-act in de verschillende nationale voorrondes in heel Europa. De kans zit er dik in hij dat allemaal niet zal willen doen …

Advertentie