Ex-deelnemers

EX-DEELNEMERSALGEMEEN

Kalush Orchestra en Koza Mostra komen naar festival ‘Balkan Trafik’ in Brussel

Balkan Trafik 2024 staat er over iets meer dan tien weken aan te komen, met dit keer optredens van onder andere Kalush Orchestra en Koza Mostra. Het festival haalt jaarlijks de beste Balkanmuziek naar Brussel en dit jaar zijn daar dus twee ex-Songfestivaldeelnemers bij. Het gaat door op 25, 26 en 27 april. Tickets zijn al te koop.

Behalve muziek zet Balkan Trafik ook dans, exhibities, workshops en ‘voeding en wijn’ op het programma. Momenteel bekende namen behalve Kalush Orchestra en Koza Mostra zijn het Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, Unza Unza Orchestra, Amsterdam Klezmer Band, DAAN, het Zarina Prvasevda Ensemble en Manu Chao. Die laatste is bekend van klassiekers als Bella Ciao en Me gustas tú.

Multi-artistiek

De organisatoren zelf omschrijven hun multi-artistieke festival als ‘de ontmoeting tussen creatievelingen van Zuidoost-Europese landen en van Brussel als multiculturele Europese hoofdstad’. ‘Een platform voor culturele diplomatie‘ noemen ze het ook nog. De naam van het festival is bewust gekozen.

‘Het woord ‘Trafik’ in de naam van het festival kan doen denken. Inderdaad, we wilden vragen creëren over deze naam, die sommigen verrassend vinden aangezien deze landen gestigmatiseerd zijn door mensenhandel, wapenhandel, enz. Wat een plezier om vooroordelen omver te werpen, tot nadenken aan te zetten, al was het maar door de naam van het festival aan te halen!’

Kalush Orchestra: een Oekraïense smeltkroes van klanken

Kalush Orchestra staat bekend om het versmelten van traditionele Oekraïense muziek met hedendaagse invloeden. In 2022 won de groep met Stefania het Eurovisiesongfestival in Turijn, waardoor de liedjeswedstrijd een jaar later plaatsvond in Liverpool. De groep begon in 2019 als een rapgroep, onder de naam Kalush. Kalush Orchestra werd een zijproject daarvan.

Bekijk hier nogmaals het Songfestivaloptreden van Kalush Orchestra:

play

Koza Mostra: Griekse feestelijkheid en ritmes

Uit Griekenland brengt Koza Mostra hun aanstekelijke mix van traditionele Griekse muziek en moderne rock naar het festival. Ook deze groep nam al deel aan het Songfestival, in 2013. Voor Griekenland werd de groep zesde in de finale, met Alcohol Is Free. Datzelfde jaar kwam het debuutalbum van Koza Mostra uit, om vier jaar later een tweede uit te brengen.

Bekijk hier nogmaals het Songfestivaloptreden van Koza Mostra:

play

Win tickets

Het volledige programma met exacte data kan je hier bekijken. Tickets en tweedagenpassen zijn hier te koop. Of je kan proberen twee tickets te winnen, voor ofwel vrijdag ofwel zaterdag. Doe dat door ons en Balkan Trafik te volgen op X of Instagram en deel onderstaand bericht op X of op Instagram. Vergeet ons én Balkan Trafik daarbij niet te taggen. De wedstrijd loopt tot zondag 18 februari om 23.59 uur.

Advertentie