Ex-deelnemers

EX-DEELNEMERS

Luc Smets, met Dream Express op Songfestival 1977, overleden

Muzikant Luc Smets is overleden na een slopende ziekte. Smets is vooral bekend als ex-lid van Belgische popgroep The Pebbles. Maar daarnaast is Luc ook voor eeuwig verbonden met België op het Songfestival. In 1977 werd hij als lid van Dream Express namelijk zevende op het festival in Londen. De man zorgde zelfs voor de tekst en muziek van inzending A Million In One, Two, Three.

Muziekgroep Dream Express bestond uit de zussen Bianca, Patricia en Stella Maessen en Luc Smets. Bianca en Luc hadden destijds een relatie. Om naar het Songfestival te mogen, moest de groep eerst de preselectie zien te winnen. In Eurosong 1977 versloeg Dream Express twee andere groepen: Two Man Sound en Trinity. In die laatste groep zaten Lucs makkers uit The Pebbles, namelijk Fred “Bekky” Beekmans en Bob “Bobott” Baelemans.

De overwinning van de groep, en dan vooral de overenthousiaste reactie van familie en fans in de zaal, zorgde voor legendarische televisie. Op YouTube staat een fragment van de voorronde:

play

Topfavoriet

Zoals zo vaker op het Songfestival, werd de Belgische inzending bij de favorieten gerekend. Winnen zat er niet in, maar Dream Express werd knap zevende. Een mooie opsteker voor Smets, want hij schreef zowel de tekst als de muziek van de inzending. A Million In One, Two, Three zou uitgroeien tot een grote hit.

play

In onze Songfestival-podcast Eurovisite en in ons boek 65 jaar België op het Songfestival neemt Stella Maessen je terug mee naar de glorietijden van Dream Express.

Nauwe samenwerking 

Het was met diezelfde Stella dat Luc nauw bleef samenwerken. Hij schreef verschillende liedjes voor haar. Waaronder haar inzending voor preselectie Eurosong 1981, Veel te veel. Pas een jaar later zou Stella opnieuw schitteren op het Songfestival.

Toetsenist 

Het overlijden van Luc Smets werd op 20 augustus bekendgemaakt. Naast lid van The Pebbles en Dream Express was hij ook bekend als toetsenist en componist. Smets werd 76 jaar.

Advertentie