Ex-deelnemers

EX-DEELNEMERSALGEMEEN

Micha Marah brengt remake van gehate ‘Hey Nana’: ‘Nu heb ik niets meer te verliezen’

Vierenveertig jaar lang hield Micha Marah het been stijf. Op een enkel gastoptreden bij Van Gils & gasten na zou ze haar gehate Songfestivallied Hey Nana nooit meer brengen. Tot nu. Dit voorjaar trok Alda Leppens (de echte naam van de zangeres nvdr.) de studio in voor een remake van het nummer. Onze redactie ging verhaal halen bij de zangeres zelf.

We schrijven 1979. De toenmalige BRT kiest niet voor de traditionele Eurosong-voorrondes met meerdere kandidaten. Micha Marah wordt rechtstreeks aangeduid om ons land te vertegenwoordigen in Jeruzalem. De blonde deerne brengt zes nummers, waarvan er elke week eentje afvalt. Opvallend: tijdens de finale kiest niet het publiek – in tegenstelling tot de voorrondes – maar wel een vakjury. Hoewel de inzending Comment ça va week na week het meest aantal punten krijgt van het publiek, kiest de jury voor Hey Nana, tot grote ontsteltenis van Micha. Die trekt met tegenzin naar Jeruzalem met een nummer dat ze eigenlijk niet wil brengen. De rest is geschiedenis; België eindigt in 1979 helemaal onderaan het puntenklassement met een schamele vijf punten.

‘Het is nog steeds bitterzoet’, laat Micha optekenen wanneer we polsen naar die bewuste zaterdagavond in het Amerikaans theater. ‘Het is niet dat ik Hey Nana per sé een slecht nummer vond, maar ik had gewoon een veel beter nummer (Comment ça va nvdr.) voor het Songfestival’, gaat de zangeres verder. ‘Het is gewoon zonde als je dan niet met je beste liedje naar het Songfestival mag gaan.’

Niet zozeer de laatste plek in Jeruzalem, maar alle commentaar die ze te slikken kreeg, zat de Songfestivalkandidate jarenlang dwars. ‘Ik heb toen zoveel bagger over mij heen gekregen dat het nummer een negatieve connotatie bij mij gekregen had’, verduidelijkt Micha Marah. ‘Er is toen zoveel over mij gezegd en geschreven en dat heeft echt een hele zware impact op mijn persoonlijkheid gehad. Thuis staat nog steeds een verhuisdoos met allerlei artikels uit die periode die een fan verzameld heeft. Ik heb die na al die jaren nog niet opengedaan, zo erg is het’, vertelt Micha openhartig.

Dat Hey Nana na 44 jaar dan toch uitgebracht wordt, is op zijn zachtst gezegd merkwaardig te noemen. ‘De tijden zijn veranderd’, geeft Micha als eerste reden aan om overstag te zijn gegaan. Volgens de zangeres heeft het Songfestival de laatste jaren ‘opnieuw een goede naam gekregen’. ‘Zelfs mensen die het er niet goed vanaf brengen, worden daar niet persoonlijk op aangesproken of afgerekend’, verduidelijkt ze. ‘Daarnaast is er de laatste tijd zoveel vraag gekomen naar het nummer van de Songfestivalfans’, geeft Micha als tweede reden. ‘Onder meer professor Guy T’Sjoen, een grote Songfestivalliefhebber, sprak er mij over aan en vroeg me wat ik te verliezen had. Eigenlijk heeft hij gelijk. Na al die jaren heb ik er vrede mee, ik heb niets meer te verliezen’, verduidelijkt Micha. ‘Ik had sowieso een nieuw nummer nodig en dus ben ik met Hey Nana aan de slag gegaan.’

De remake klinkt alvast een tikkeltje anders dan de originele versie uit 1979. ‘Het nummer was natuurlijk gedateerd, dus heb ik gekeken met Patrick Hamilton (muziekproducent nvdr.) om er iets moderns van te maken’, vertelt Micha vol trots. Ook tekstueel werden enkele wijzigingen aangebracht. ‘We hebben bijvoorbeeld het woord pantoffelheld weggelaten, omdat dat een negatieve connotatie heeft. De pantoffelheld is nu een superheld geworden. Dat is veel positiever en past ook binnen het hele idee’, lacht Micha.

Wie hoopt om Micha in de videoclip van Hey Nana in haar legendarische blauwe Songfestivaljurk te zien schitteren, zal van een kale reis terugkomen. ‘Mijn jurk was wel het beste aan mijn deelname destijds, dus we moesten die toch op één of andere manier in de videoclip verwerken. We hebben hem rond een paspop gedrapeerd’, vertelt Micha. ‘Ik kan er nog steeds in, hoor, maar dat zou erover geweest zijn’, lacht Micha.

Goed nieuws ook voor wie binnenkort een optreden van de zangeres meepikt. ‘Het nummer Hey Nana werd ondertussen aan de playlist toegevoegd. Nu ik het opgenomen heb, ga ik het uiteraard ook live brengen’, klinkt het gedecideerd. Naast haar optredens als solo-artieste tourt Micha Marah tegenwoordig aan de zijde van Connie Neefs. ‘Wij brengen voor senioren de theatershow Lang zullen we leven, een muzikale voorstelling over wat mensen allemaal doen in het leven’, verduidelijkt de zangeres. ‘Daarnaast start in oktober het achtste seizoen van Hadiemicha op MENT TV, dat vind ik ook heel leuk om te doen.’

Micha, die eind deze maand 70 wordt, blijft dus een bezige bij. Een nieuwe deelname aan het Songfestival sluit de zangeres wel uit. ‘Dat moet je niet meer willen’, klinkt het stellig. ‘Voor alles is er een tijd, op het einde van je carrière moet je toch niet meer naar het Songfestival willen?’, aldus Micha Marah. ‘Neen, dat is voor jonge mensen zoals Camille of Metejoor, die moeten hun kans wagen, toch niet zo’n oude taart als ik’, besluit de zangeres schaterlachend.

De nieuwe versie van Hey Nana vind je op Spotify en iTunes.
Hieronder kan je alvast genieten van de videoclip.

play

Advertentie