Ex-deelnemers

EX-DEELNEMERS

Nicole Josy (76) overleden

Nicole Josy, bekend van het iconische muziekduo Nicole & Hugo, is op 76-jarige leeftijd overleden. Dat meldde Radio 1 en is intussen ook in andere nieuwsmedia bevestigd. Binnen Songfestivalkringen is Nicole onlosmakelijk verbonden met twee legendarische Belgische inzendingen, Goedemorgen morgen en Baby Baby.

Nicole Josy werd op 21 oktober 1946 geboren als Nicole Van Palm in het Brabantse Wemmel. Vanaf de jaren 1960 was ze actief als professioneel zangeres, inclusief een deelname aan de Waalse Songfestivalvoorronde van 1968 met het lied A la Nouvelle Orléans. In 1970, tijdens de repetities van het BRT-programma Sant in eigen land, leerde ze Hugo Sigal kennen. Zowel op professioneel als persoonlijk vlak was het onmiddellijk een schot in de roos. De twee vormden een muziekduo en trouwden in 1971.

Twee overwinningen in preselecties

In datzelfde jaar wonnen ze Canzonissima, de talentenjacht die de Vlaamse omroep toen gebruikte als Songfestivalvoorronde. Met Goedemorgen morgen zouden ze uiteindelijk niet deelnemen aan het Songfestival, want Nicole kampte met geelzucht. Jacques Raymond en Lily Castel werden ter elfder ure als vervangers aangesteld.

play

Twee jaar later pakten Nicole en Hugo opnieuw de eerste plaats in de BRT-preselectie, maar op het Songfestival in Luxemburg werden ze met Baby Baby allerlaatste. Mede door hun iconische paarse outfits en choreografie groeide het Belgische Songfestivaloptreden van 1973 uit tot een klassieker in binnen- en buitenland. Tijdens de grootse liveshow naar aanleiding van vijftig jaar Eurovisiesongfestival in 2005 waren Nicole en Hugo de Belgische sterartiesten van dienst.

play

Decennialange carrière

Na hun Songfestivalavonturen bleef het duo muziek uitbrengen en reisden ze de wereld af op cruiseschepen, waar ze ook geregeld optraden. Ze waren te zien in F.C. de Kampioenen, namen in 2004 opnieuw deel aan Eurosong met Love Is All Around en wonnen in 2008 de muziekshow Zo is er maar een met een cover van Pastorale, dat een grote hit werd. Hun laatste album verscheen in 2014, een jaar later volgde het afscheidsconcert.

play

Sindsdien kampte Nicole met gezondheidsproblemen. Hugo bleef actief in de mediawereld en speelde bijvoorbeeld nog mee in de Ketnetreeks #LikeMe. In 2020 interviewden Songfestival.be-redacteurs Jasper en Jonathan het iconische Vlaamse showbizzkoppel in de podcast Eurovisite, waarin werd teruggeblikt op hun Songfestivaldeelnames en hun decennialange carrière.

De redactie van Songfestival.be wenst Hugo Sigal en alle nabestaanden van Nicole veel sterkte toe in deze moeilijke tijden.

Advertentie