Ex-deelnemers

EX-DEELNEMERS

Save the date: Songfestivalwinnares Ruslana (2004) op 8 augustus te gast bij ‘Tien Om Te Zien’

Goed nieuws voor de fans van Ruslana. De zangeres, die in 2004 het Eurovisiesongfestival won voor Oekraïne, geeft op 8 augustus een optreden in ons land. Het songfestivalicoon staat namelijk in de line-up van Tien Om Te Zien, het populaire VTM-programma dat sinds vorige zomer opnieuw op de buis is.

De Oekraïense zangeres maakte in een filmpje op haar Facebookpagina bekend dat ze op 8 augustus de dijk van Westende onveilig zal maken. Op het legendarische podium van Tien om te zien zal ze Wild Dances ten berde brengen, het nummer waarmee ze de allereerste overwinning voor Oekraïne binnenhaalde. Het wordt een blij weerzien voor de zangeres met onze Belgische kust; in 2004 kwam ze al een keertje op de koffie bij Willy Sommers en Anne De Baetzelier.

Warm hart voor België

Dat Ruslana ons Belgenlandje erg genegen is, bleek ook in 2014. Toen zetelde ze naast Piet Goddaer (Ozark Henry), Jef Martens en Bart Peeters in de jury van Eurosong. Ruslana was er toen rotsvast van overtuigd dat België het Songfestival kon winnen met Axel Hirsoux en zijn ballade Mother. Meer dan een veertiende plek in de eerste halve finale zat er in Kopenhagen helaas niet in.

Boegbeeld van de patriotten

In eigen land is Ruslana veel meer dan een Songfestivalwinnares. Meteen na haar overwinning in 2004 droeg ze haar nummer Wild Dances op aan de Oranjerevolutie in Oekraïne. Ze was een tijdlang actief als politica in het Oekraïense parlement en ook sinds de oorlog uitbrak, laat de zangeres geregeld haar stem horen. Dat ze op het podium van Tien Om Te Zien een statement zal willen neerzetten met de Oekraïense vlag (net zoals in Barcelona eerder dit jaar, zie video hieronder), lijkt dan ook buiten kijf te staan.

play

Andere Songfestivalkandidaten

Op de dijk van Westende zullen nog een handjevol andere Songfestivalkandidaten de longen uit hun lijf zingen. Onder meer Clouseau (1991), Laura Tesoro (2016) en Gustaph, die dit jaar ons land vertegenwoordigde, maken hun opwachting in het liedjesprogramma. Voor het eerst sinds de dood van Nicole Josy staat ook Hugo Sigal deze zomer weer op het podium. Hij brengt op 7 augustus nogmaals zijn solosingle Het leven.

play

Ook kandidaten die tijdens Eurosong hun kans waagden, laten nieuw werk horen. Zo kan je in augustus genieten van optredens van Loredana, Leopold 3, Natalia en Bart Kaëll. De volledige line-up voor de shows van 7, 8 en 9 augustus vind je hier.

Advertentie