Ex-deelnemers

EX-DEELNEMERS

Songfestivalwinnares Corry Brokken overleden

Triest nieuws uit Nederland: zangeres Corry Brokken (in het midden op de foto) is overleden. Ze nam drie keer deel aan het songfestival en boekte ook de eerste Nederlandse overwinning in de wedstrijd ooit. (Foto: ANP)

Corry Brokken overleed op 83-jarige leeftijd. Haar dochter bevestigde het nieuws vanavond aan het Nederlandse showbizzprogramma RTL Boulevard. In Nederland was ze al van de vroege jaren vijftig een bekend gezicht op de Nederlandse radio en televisie.

Voor songfestivalfans is ze natuurlijk het meest bekend door haar drie deelnames aan de wedstrijd. In 1956 nam ze samen met Jetty Paerl deel aan het allereerste Eurovisiesongfestival met het lied Voorgoed voorbij. Behalve de winnaar werden de exacte resultaten niet bekendgemaakt, en dus weten we niet hoe het Brokken bij haar eerste poging verging. Wel zeker is dat ze meteen goud pakte bij haar tweede poging, een jaar later: in 1957 schreef ze het tweede songfestival ooit op haar naam. Net als toen overtuigde het merendeel van de juryleden en won. Het jaar nadien nam ze voor de derde opeenvolgende keer deel, maar met Heel de wereld finishte ze gedeeld laatst. Corry Brokken is daarmee de enige songfestivaldeelneemster ooit die zowel eerste als laatste werd.

De zangeres keerde nog enkele malen terug naar het songfestival, maar dan in andere hoedanigheden. In 1976 vond de wedstrijd plaats in Den Haag en mocht Brokken de presentatie op haar rekening nemen. Tot slot gaf ze in 1997 nog de resultaten van de Nederlandse vakjury door tijdens de puntentelling.

Corry Brokken zat niet stil naast haar songfestivaldeelnames en andere media-optredens. In de jaren ’60 stuurde ze rechten en begon ze een eigen praktijk met een studiegenoot. In 1990 werd ze benoemd tot strafrechter. In 2008 werd de Nederlandse al geveld door een zwaar herseninfarct, maar dat was ze na een lange strijd nog doorgekomen. Ditmaal bleek de klap te zwaar.

Haar winnende songfestivallied, Net als toen:

play

Advertentie