Ex-deelnemers

EX-DEELNEMERS

Songfestivalwinnares Nicole brengt Russische versie van ‘Ein bisschen Frieden’

Goed nieuws voor de fans van Nicole. De Duitse zangeres bracht op 21 oktober een nieuw album én een Russische versie van haar grootste hit Ein bisschen Frieden uit. Met dat nummer bezorgde ze Duitsland in 1982 de eerste overwinning op het Eurovisiesongfestival.

Dat de Russische versie uitgerekend nu verschijnt, is geen toeval. In een interview met het Duitse tijdschrift Stern heeft Nicole een niet mis te verstane boodschap voor de Russische president Vladimir Poetin.

‘Het nummer is gericht aan mijnheer Poetin. Ik zou willen dat hij het eens goed beluistert, want ik zing wat iedereen eigenlijk wil. Nu stoppen met die oorlog en de wapens eindelijk neerleggen!’

Daarnaast wil Nicole met de Russische versie van het nummer ook de vele Oekraïense vluchtelingen een hart onder de riem steken. Beide talen zijn immers nauw verwant, waardoor Oekraïners ook perfect Russisch begrijpen. ‘Het is een klein geschenk voor alle vluchtelingen hier in Duitsland’, besluit de Songfestivalwinnares.

Variant nummer acht

De grootste hit van Nicole werd eerder al in zeven verschillende talen uitgebracht. Naast de oorspronkelijke versie in het Duits circuleerden reeds zes andere varianten. Zo werd het nummer in het Engels, Frans, Spaans, Italiaans, Deens en zelfs het Nederlands uitgebracht. Met Немного мира waagt de Duitse zich nu dus ook aan het Russisch. Het resultaat kan je hieronder beluisteren.

play

Deze nieuwe versie pronkt ook op het gloednieuwe album van Nicole, getiteld Ich bin zurück.

Eerste Duitse overwinning

Met Ein bisschen Frieden bezorgde de zeventienjarige Nicole Duitsland (toen nog West-Duitsland) in 1982 een eerste overwinning op het Eurovisiesongfestival. Met een score van 161 punten eindigde Nicole als eerste op een deelnemersveld van achttien landen en liet Israël, dat tweede werd, ver achter zich.

play

Het zou tot 2010 duren vooraleer de tweede winst kon opgetekend worden. Lena Meyer-Landrut behaalde toen in Oslo het gouden plak met het Engelstalige nummer Satellite. Het werd één van de laatste grote successen van Duitsland op het Eurovisiesongfestival. De vierde plaats van Michael Schulte (2018) buiten beschouwing gelaten bengelde het land de afgelopen tien jaar steeds onderaan het puntenklassement.

play

Advertentie