EX-DEELNEMERS

Teleurgestelde Conchita Wurst: ‘Heb mijn seven minutes of fame gehad’

Toen ze in mei 2014 het songfestival won met Rise Like a Phoenix voorspelden veel muziekexperts en fans bebaard fenomeen Conchita Wurst een gouden toekomst. Twee jaar later geeft ze eerlijk toe dat het moeilijk is om haar succes te verzilveren. Ze last zelfs een pauze in en probeert haar look te veranderen om onder de aandacht te blijven. (Foto: Linda Stulic)

De populaire dragqueen was afgelopen weekend te gast tijdens het Human Rights Concert op de Amsterdamse Dam. Wurst is ambassadeur van de EuroPride die dit jaar de Nederlandse hoofdstad aandoet. Nederlandse krant Het Parool mocht de zangeres uit Oostenrijk interviewen. Wat meteen opvalt aan de gepubliceerde foto’s is de lange, warrige baard van Conchita Wurst. Dat doet ze niet zomaar: ‘Mijn baard is flink langer. Hij was vroeger kort getrimd, dat paste beter bij mijn look van toen. Ik moet m’n uiterlijk af en toe een beetje opnieuw uitvinden‘, zegt de zangeres die in het dagdagelijkse leven gewoon Tom Neuwirth heet.

Teleurgesteld? 

Dat ze onder de aandacht probeert te blijven met die lange baard, is geen verrassing. Na het uitbrengen van enkele singletjes, een debuutalbum, een boek en op te duiken als greenroom host tijdens het songfestival in Wenen, is de machine rond Wurst stil gevallen. Haar mini-tournee door enkele Duitstalige landen ging geruisloos voorbij en de media-aandacht verdween als sneeuw voor de zon. Conchita geeft toe dat het allemaal niet van een leien dakje loopt: ‘Showbusiness is zwaar en er is geen recept. Hoe je succes verzilveren, dat is een vraag die zelfs Madonna zichzelf stelt, elk album opnieuw. Het Eurovisiesongfestival was zo’n groot ding. Zal er nog een Rise Like a Phoenix inzitten? Zal ik nog een moment beleven dat zo groots is? Mag ik dat wel verwachten? Ik wil zo niet denken, maar als dat mijn seven minutes of fame waren, dan prijs ik mezelf gelukkig’, zegt ze licht teleurgesteld.

Tijd voor bezinning dus. Conchita Wurst last een pauze in en gaat de komende drie maanden niet meer optreden om naar eigen zeggen aan haar nieuwe album te werken. ‘Ik zit nu in een fijn creatief proces. Ik schrijf eigen nummers en krijg daarbij hulp van geweldige professionals, mensen die hebben gewerkt met bijvoorbeeld Kylie Minogue. Daar ben ik heel blij mee. Ik probeer me te focussen op wat m’n hart en gut feeling me vertellen en hopelijk mooie dingen te bedenken.’

Nederlandse zender AT5 maakte een reportage van Conchita’s passage op de EuroPride in Amsterdam. NPO 3 zendt het Human Rights Concert, met Wurst, trouwens vanavond uit vanaf 21u20. Bekijk de beelden van AT5 hieronder:

play

Advertentie