Ex-deelnemers

EX-DEELNEMERSALGEMEEN

Terugblik: 2017 was hét jaar van onze Blanche

Wat heeft 2017 allemaal teweeg gebracht in het wereldje van het Songfestival? Wij blikken in verschillende artikels terug op dit jaar dat bijna afgelopen is. Beginnen doen we met ene Ellie Delvaux, kortweg Blanche. Onze Belgische kandidate beleefde dankzij haar hit City Lights een onwaarschijnlijk jaar vol knalprestaties. Interessante twaalf maanden om dus op terug te kijken.

Hoe blikken we terug op het jaar van Blanche? Door 10 gloriemomenten te selecteren die duidelijk maken wat voor een bewogen maar fantastisch jaar de jonge Brusselse zangeres achter de rug heeft. Vaak waren we daar als Songfestival.be bij aanwezig. We vullen dus aan met (meestal eigen) beeldmateriaal!

1. Kennis maken met Blanche

Op 8 maart mocht de wereld eindelijk het liedje horen waarmee Blanche, de jonge zangeres waar toen nog niet veel over geweten was, ons land zou vertegenwoordigen in Kiev. City Lights kan meteen op heel veel positieve kritieken rekenen en vanaf dan zitten we in de race om het Songfestival te winnen. RTBF schoot dus weer raak! Tijdens het persmoment gaf timide Blanche ook haar eerste interviews. Jonathan en Tom kregen haar snel voor de camera, kijk maar!

play

2. Alle ogen op haar gericht in Kiev

Als favoriete voor de eindzege is de belangstelling voor onze jonge kandidate enorm groot. In Kiev moet ze al vanaf repetitie één goed presteren. En daar dreigt het eventjes mis te gaan. Blanche staat alleen en onwennig op het podium, de act lijkt op het eerste zicht heel statisch over te komen … En ook de witte jurk is niet voor iedereen even geslaagd. Het Belgische team slaagt er toch nog in om de nodige aanpassingen door te voeren. En het kleed? Dat gaat weer de koffer in. Hoe dan ook, Blanche zorgt dat de Belgische deelname niet geruisloos voor bij gaat. Het was ooit anders.

3. België haalt dankzij Blanche de grote finale

Haalt ons land de finale of niet? Elk jaar opnieuw blijft het spannend, zelfs nu met Blanche als topfavoriete. De verschillende repetities hadden immers voor een beetje onzekerheid gezorgd bij de fans en bookmakers. België is op 9 mei als vijfde land aan de beurt. Ondanks de zenuwen geeft onze kandidate een puik optreden, en dan is het wachten … Om dan uiteindelijk te horen dat Ellie net als als Loïc en Laura als tiende en laatste naar de finale doorstoot. Iedereen gaat uit z’n dak … Ook ons team in Kiev! De eerste emoties gooien we live op Facebook en ook jullie reageren massaal!

LIVE – Na de 1e halve finale: de euforie en de persco!

Geplaatst door Songfestival.be op dinsdag 9 mei 2017

4. Blanche in top vijf

Op zaterdag 13 mei kijken we met z’n allen uit naar de finale van het 62e Eurovisiesongfestival. België speelt opnieuw een hoofdrol. In onze poll, De Stem van Songfestival.be, waren jullie al duidelijk: België mag, moet zelfs, winnen in 2017. De spanning stijgt, ook bij ons. Na een wervelende show komen we tot de conclusie dat België nét niet wint, maar dat we op een prachtige vierde plaats zijn terecht gekomen. De televoters stemden Blanche naar een derde plaats en daarmee laten we in het eindresultaat andere kleppers als Zweden, Australië en vooral Italië achter ons. In een reactie meteen na de finale laat Blanche ons weten zeer opgetogen te zijn, al twijfelt ze of moet feest vieren of slapen …

play

5. ‘City Lights’ scoort in Europa en groeit uit tot grote hit

Het was al duidelijk na afloop van de eerste halve finale, maar het werd nog meer duidelijk na de finale: het Belgische liedje doet het erg goed in de hitlijsten. City Lights komt op één te staan in Vlaanderen, op twee in Wallonië en duikt de officiële hitlijsten van onder andere Frankrijk, Spanje, Zweden en Duitsland binnen. En wat blijkt op het einde van 2017? In de Vlaamse Ultratop staat haar lied in de top honderd van grootste hits van dit jaar, op zes. En met 25 weken is City Lights het langst genoteerde Songfestivalliedje ooit in de hitlijst.

In mei Blanche haalt ook de iTunes-hitlijsten in tientallen andere landen en haar videoclip haalt miljoenen views. In Kiev zelf kreeg ze al een gouden plaat. De uitreiking gebeurde in bijzijn van Pierre Dumoulin, de componist van het nummer. Redacteur Philip nam snel een foto!

6. Onze kandidate pakt een Radio 2 Zomerhit

In de zomer die volgt na de succesvolle Songfestivaldeelname van Blanche, geeft ze verschillende gastoptredens. Het valt op dat vooral Nederlandstalig België haar snel in de armen sluit. Radio’s draaien haar liedje plat. ’t Is dan ook geen verrassing als de jonge Brusselse in augustus de Radio 2 Zomerhit voor Beste Doorbraak wint. Het zal niet bij deze nominatie én prijs blijven.

7. Daar zijn de ‘Night of the Proms’!

Op je achttiende in het Sportpaleis zingen naast sterren als Joss Stone en ex-Spice Girl Melanie C, ook dat mocht Blanche dit jaar al meemaken.  Ze zong er voor het eerst een versie van City Lights met groot orkest.

play

8. Veelbelovende ‘European Border Breakers Award’ voor Blanche

Recent kreeg de artieste een European Border Breakers Award, een prijs die de Europese Commissie sinds 2004 jaarlijks uitreikt aan tien veelbelovende Europese artiesten die het ook buiten hun eigen landsgrenzen goed doen. Ook Kristian Kostov en Songfestivalwinnaar Salvador Sobral kregen een award. In het verleden wonnen grote namen als Adele (!), Mumford and Sons en Stromae deze prijs. We verwachten dus ook in 2018 heel veel van Delvaux. ‘Ik weet niet precies wanneer de opvolger uitkomt, maar die laat niet lang meer op zich wachten. Momenteel zijn we nieuwe muziek aan het schrijven. We willen veel nummers hebben zodat we de beste kunnen kiezen. We willen echt het beste’, zegt Blanche op de radio over haar nieuw materiaal.

9. Ze mag optreden met wereldberoemde componist

James Newton Howard gaf in november een concert in Antwerpen, hij kwam er over praten in Van Gils & Gasten. Maar voor ze begonnen aan hun praatje begeleidde hij onze Blanche tijdens het liedje The Hanging Tree. De song, uit de film The Hunger Games, is één van zijn vele succesvolle composities. De man schreef muziek voor meer dan 120 films en dat leverde hem tal van nominaties op voor Oscars, Grammy’s en Golden Globes. ‘Ze heeft heel veel talent en is geweldig’, vertelde de man over onze Songfestivalkandidate.

10. Nominaties voor de MIA’s

Eind september raakte bekend dat Blanche twee nominaties te pakken heeft voor de MIA’s, één in de categorie Doorbraak en één voor Hit van het Jaar voor City Lights. De kans is dus groot dat 2018 meteen start met nog een gloriemoment. De uitreiking van de Music Industry Awards gaat door op 30 januari. De jonge zangeres is héél blij met haar nominaties. Wordt vervolgd.

10.

Advertentie