Ex-deelnemers

EX-DEELNEMERS

Urban Trad neemt voor tweede maal afscheid

In 2003 grepen ze nog nipt naast de overwinning op het Eurovisiesongfestival, maar nu slaan de leden van Urban Trad hun eigen weg in. Tijdens een optreden in Leopoldsburg kondigde zangeres Soetkin Collier het definitieve einde van de folkgroep aan. (rbe)

Afgelopen zaterdag heeft Urban Trad in de aanwezigheid van 300 toeschouwers zijn laatste optreden gegeven. In 2012 zette de groep er al eens een einde achter, maar maakte in 2015 een comeback met licht gewijzigde samenstelling. De groepsleden stoppen niet helemaal met muziek maken, maar gaan zich nu op eigen projecten richten.

De Belgische folkgroep Urban Trad werd in 2000 opgericht met zowel Vlaamse als Waalse leden. Door hun deelname aan het Songfestival in 2003 met het nummer Sanomi raakte de groep bekend. Later brachten ze nog verschillende albums uit waaronder Kerua, Elem en Erbalunga.

play

Onverwacht tweede

In 2003 mocht de groep België vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Letland. Daar eindigden ze met het nummer Sanomi op een onverwachte tweede plaats na de Turkse winnares Sertab en het nummer Every Way That I Can. Het nummer werd voor het festival met kritiek onthaald bij de Belgische pers aangezien het nummer in een verzonnen taal werd geschreven. Het was de eerste keer ooit dat een land op het Songfestival niet in een bestaande taal zong.

De editie van het Songfestival in 2003 staat ook bekend om zijn spannende puntentelling. Toen enkel nog Slovenië punten moest geven, stond België op de eerste plaats met vijf punten voorsprong op Turkije. Van Slovenië kreeg ons land slechts drie punten en Turkije tien, waardoor Urban Trad naar de tweede plaats werd verwezen. Dat blijft het beste Belgische resultaat sinds Sandra Kim de liedjeswedstijd won in 1986.

play

Eurosong 2014

Zangeres Veronica waagde in 2014 haar kans om nogmaals België te vertegenwoordigen. Dat deed ze samen met Soetkin, die eerst naar Riga zou meereizen, maar door beschuldigingen wegens vermeende extreemrechtse sympathieën mocht ze uiteindelijk niet mee. Deze beschuldigingen bleken achteraf onjuist. Het duo strandde al in de eerste ronde van Eurosong 2014.

play

Advertentie