Griekenland

GRIEKENLANDLISBONNE 2018

Griekse voorronde geschrapt: Gianna Terzi intern gekozen

In Griekenland is de chaos, die ontstond over de voor 22 februari geplande nationale finale, uiteindelijk beslecht door een persbericht van de Griekse omroep ERT. De voorronde is afgelast, en zangeres Gianna Terzi mag afreizen naar Lissabon met haar lied Oneiro mou (‘Mijn droom’).

In eerste instantie ging de ERT een nationale finale organiseren en daarbij nauw samenwerken met Griekse platenlabels. Zoals we eerder al schreven ontving de omroep twintig kandidaten van veertien verschillende lokale platenmaatschappijen. Daarvan waren er in eerste instantie vijf die door gingen naar de finale. Uiteindelijk werden twee nummers gediskwalificeerd, omdat deze niet strookten met de vereisten en regels die waren opgelegd. Drie nummers zouden aantreden in de finale.

Maar de financiële kant van de zaak deed de voorronde de das om: de ERT had de drie platenlabels (Spicy Music, Spider Music en Panic Entertainment Group) gevraagd 90.000 euro op tafel te leggen om de Griekse Songfestivaldeelname te bekostigen. Na onderhandelingen werd een akkoord bereikt om dat bedrag te verlagen tot 20.000 euro. De deadline om die bedragen over te maken verliep afgelopen dinsdag, 12 februari, en enkel het label Panic Entertainment Group had het bedrag tijdig opgehoest.

De ERT besloot daarom Spicy Music en Spider Music en hun inzendingen te diskwalificeren en te kiezen voor de 36-jarige zangeres Gianna Terzi, op haar officiële Facebookpagina Yianna Terzi genaamd, en haar lied Oneiro mou. Ook buurland Cyprus gooide vorige maand de oorspronkelijk geplande nationale finale overboord om achter gesloten deuren de Songfestivalknoop door te hakken.

Het lied is hieronder te beluisteren. Griekenland neemt dit jaar deel in de tweede helft van de eerste halve finale, op dinsdag 8 mei.

play