Cyprus

CYPRUS

Eleni Foureira intern gekozen in Cyprus

Een verrassende wending op het eiland Cyprus: de geplande nationale finale wordt geschrapt, en in plaats daarvan werd de Griekse zangeres Eleni Foureira achter gesloten deuren gestrikt. 1 maart presenteert de zangeres haar lied Fuego.

Foureira is dertig jaar oud en is al ruim een decennium actief in de Griekstalige muziekwereld. Haar vierde studioalbum, Vasilissa, verscheen in december vorig jaar. De zangeres heeft al jaren haar zinnen op het Songfestival staan. In 2010 nam ze deel aan de Griekse voorronde, maar kon ze niet winnen. In 2016 en 2017 bood ze zichzelf op een dienblaadje aan bij de Griekse omroep ERT, maar werd ze telkens met een kluitje in het riet gestuurd. De kleinere Cypriotische omroep RIK zag wel graten in de van oorspong Albanese zangeres, en gooide zo de aanvankelijk groots aangekondigde voorronde in de prullenbak.

play

De geruchtenmolen draaide al enkele weken op volle toeren in en rond Cyprus. Nieuws over de voorronde kwam maar niet waardoor de twijfel of ze überhaupt nog wel doorging steeg. Ook ging er een hardnekkige roddel de ronde: niemand minder dan ex-Songfestivalwinnares Helena Paparizou zou namens Cyprus naar het Songfestival gaan. Dat blijkt dus (nog niet?) aan de orde.

Volgens bronnen zijn er nog enkele details om afgetoetst te worden tussen platenlabel Panic Records en de omroep. Componist Alex Papaconstantinou, die eerder al was aangetrokken om een lied te componeren voor de weggevallen nationale finale, is ook de man achter de Songfestivalinzending van Eleni Foureira, die al opgenomen is. Op 1 maart mogen we kennis maken met inzending Fuego.

Geplaatst door CYBC: Eurovision Cyprus op zondag 25 februari 2018

Advertentie