Nederland

NEDERLANDMALMO 2024

Bekend Nederland hekelt Songfestivaldeelname Joost Klein: ‘Kies de kant van gerechtigheid en doe niet mee’

Over een kleine maand weten we wie de winnaar is van het 68e Eurovisiesongfestival. Dat zou zomaar eens Joost Klein kunnen worden. De Nederlandse zanger scoort met Europapa bijzonder goed bij de bookmakers, die een plaatsje in de top vijf voorspellen. Heel wat Nederlandse artiesten nemen echter aanstoot aan de deelname van Joost Klein en richten zich in een open brief tot de zanger.

De boodschap aan het adres van Joost Klein is klaar en duidelijk: ‘Doe niet mee aan het Songfestival‘. Maar liefst 250 Nederlandse artiesten, schrijvers en kunstenaars vragen de zanger om af te zien van zijn deelname. Dat Israël dit jaar een kandidaat afvaardigt naar Malmö is voor de briefschrijvers een doorn in het oog.

De Palestijnse Campagne voor de Academische en Culturele Boycot van Israel (PACBI) en het Palestijnse Journalisten Syndicaat hadden de organisatoren van het Eurovisiesongfestival, de EBU, opgeroepen om Israël uit te sluiten – net zoals Rusland werd verbannen vanwege zijn illegale invasie van Oekraïne. De EBU heeft in plaats daarvan haar beschamende, hypocriete medeplichtigheid aan de genocide van Israël verdubbeld.

Utopie van je vader bestaat niet

Volgens de critici ontloopt de EBU (European Broadcasting Union) haar verantwoordelijkheid. Daarom richt men zich nu rechtstreeks tot de deelnemende omroepen en kandidaten. Om hun woorden nog meer kracht bij te zetten, worden in de open brief zelfs stukken tekst uit Europapa erbij gehaald.

Je zingt: ‘Aan het einde zijn we allemaal mensen’. Het Eurovisiesongfestival ontneemt Palestijnen hun menselijkheid en biedt een dekmantel voor genocide.

Je citeert de woorden van je vader: ‘Het is een wereld zonder grenzen’. Israël voert een genocide uit op 2,3 miljoen Palestijnen, hongert hen moedwillig uit en houdt alle grenzen voor hen gesloten. De utopie van je vader bestaat niet voor Palestijnen.

De briefschrijvers drukken hun vurige wens uit dat Joost Klein het stilzwijgen zal doorbreken. ‘Dit is het moment om je uit te spreken. Kies de kant van gerechtigheid en doe niet mee aan het artwashen van genocide’, klinkt het.

Onder meer acteur Ramsey Nasr en komiek Najib Amhali schaarden zich al achter de oproep. De integrale brief kan je hier lezen.

‘Ik heb al geboekt. Transfer gaat gewoon door’

De AVROTROS reageerde gisteren al schriftelijk op de open brief. De Nederlandse publieke omroep is van mening dat het Eurovisiesongfestival niet de plek is waar een diepgeworteld conflict kan worden opgelost en staat nog voor de volle honderd procent achter de deelname van Nederland.

Het Eurovisiesongfestival is een a-politiek muziekfestival en geen wedstrijd tussen de regeringen van landen. De verschrikkingen in Gaza raken ons diep. Ook wij hopen dat er een direct einde komt aan het lijden.

Joost Klein zelf, die vanavond Europapa live ten berde brengt tijdens de preparty Eurovision In Concert in Amsterdam, reageerde vandaag op de brief. De zanger gaf te kennen de brief nog niet helemaal gelezen te hebben, maar wel ‘de pijn te voelen‘ van de briefschrijvers.

Helaas is het een te groot dilemma om denk ik op een kleine harlekijn als ik af te schuiven. Als ik een wereldleider was, zou ik al lang wat hebben gedaan, hoop ik.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door De Telegraaf (@telegraaf.nl)

De Nederlander gaat gewoon zoals gepland naar Malmö. « Ik heb al geboekt, joh. Ik heb al contracten ondertekend. De transfer gaat gewoon door!’, besluit Joost Klein.