Nederland

NEDERLANDLISBONNE 2018

Terugblik: dit was het jaar van Waylon

We gaan bijna naar een nieuw jaar maar voor we onze feesthoedjes en toeters bovenhalen, kijken we nog eens samen met jullie terug naar een paar hoogtepunten uit dit Songfestivalseizoen. Doorheen deze week zetten we een paar leuke, grappige en soms ook minder fijne momenten nog een keer op een rijtje.

We blijven vandaag nog even in de buurt en bekijken het seizoen van onze noorderburen ook maar al te graag nog een keer.

De onthulling

November 2017 en de Nederlandse omroep AVROTROS gooide volgend filmpje de wereld in.

play

Het nieuws kon natuurlijk niet uitblijven en de AVROTROS kon na alle speculaties niet meer ontkennen dat Waylon opnieuw naar het festival zal gaan, dit keer weliswaar alleen.

Geplaatst door Waylon Music op Donderdag 9 november 2017

Welke van de vijf?

Ze vonden het bij AVROTROS blijkbaar de uitgesproken kans om de Nederlanders terug wat warmer te maken voor het Songfestival en besloten daarom om Waylon via de show De wereld draait door, vijf nummers te laten brengen maar slechts één zou de inzending worden De kijkers wisten toen nog niet welke liedje. De keuze was wel al gemaakt door Waylon en zijn team.

De bekendmaking

Muziek is mijn moeder, mijn vader, mijn geliefde en mijn vriendschappen. Ik ga naar het Songfestival met het liedje waar ik me uitgesproken goed bij voel. Wat iets vertelt over mijzelf. En voor mij is dat Outlaw In ‘Em.

De woorden van Waylon over waarom het dit nummer werd. Op 3 maart stonden wij in Hilversum bij de persvoorstelling.

Eurovision in Concert

Op 17 april stond Waylon net als vele andere artiesten in de AFAS Live in Amsterdam. Onze redacteur Jasper kon een praatje met hem maken.

Tijd voor het echte werk

Net zoals Sennek moest ook Waylon repeteren en de pers te woord staan na de repetities. Het bleek al snel dat zijn act voor enige ophef zou zorgen. ‘Krumpende’ dansers naast Waylon … Hij die dacht er het zijne van. Tijdens de ceremonie op de blauwe loper schitterde de Nederlandse delegatie.

Steun van alle kanten

Op de dag van zijn halve finale had de Nederlandse radiozender NPO2, die ook in Lissabon was, een kleine verrassing voor Waylon.

Nederland plaatst zich voor de finale

Ondanks alle commentaar op de act, stelt Waylon niet teleur en zorgt ervoor dat Nederland opnieuw in de finale staat

De finale

Als 23e moest hij pas optreden tijdens de grote finale, maar hij maakte er zoals gewoonlijk een feestje van. Uiteindelijk kwam Nederland op de 18e plaats in het klassement.

View this post on Instagram

Nederland! Ik mocht u vertegenwoordigen Ik ben geboren, Willem Bijkerk, 20 april 1980, groeide op in een arbeiderswijk in Apeldoorn. Hard voor weinig en ouwe jongens krentebrood! (Toen nog zonder n) Nooit de beste leerling maar altijd nieuwsgierig. Eigenwijs brutaal maar strikt netjes opgevoed en altijd het gevoel gehad dat er een klein beetje Ciske de Rat in me schuilt. Een echt Hollands straatschoffie met klompen en daarboven door m'n moeder zelfgemaakte kleding. Soms kreeg ze de merklabels van een oude Levi's en die stikte ze dan op mijn spijkerbroek… Was ik tenminste ook stoer;) Papa was altijd weg met de vrachtwagen. Zondag tot en met vrijdag. Hard werken want je wil iets bereiken in het leven. Dat laatste stukje boeide mij het meest… Iets bereiken! Maar niet de eindbestemming van een vrachtwagenrit, want ik weet nog hoe m'n vader zich voelde op z'n 50ste. Overambitieus zoals ik al zei, zo mag je het noemen. Simpelweg een eindeloze honger en drang naar muzikaal avontuur en beleving. Dit jaar was ik de gelukkige die het songfestival avontuur nog eens mocht meemaken. U weet inmiddels hoe het is afgelopen. Over alle randzaken mag u uw eigen mening vormen, ik heb vanuit m'n hart en verstand gehandeld en sta nog steeds achter iedere beslissing. Gisteren aan tafel bij Humberto zei hij in de break iets moois tegen me waar ik zelf nog niet bij had stil gestaan. "Die jongens mochten gezien worden en dat podium heb jij ze gegeven" waren zijn woorden. Ik realiseerde me dat het voor "de blanke" heel normaal is om gezien te worden en tegelijk vond ik het jammer om me dat te realiseren, want het geeft de kern van de pijn weer. Zoals ik al zei, ik ben een simpele boer uit Apeldoorn die dit probleem nooit begrepen heeft en daar schaam ik me niet voor. Onwetendheid is zalig in sommige gevallen. Soms geeft onbegrip zoveel ruimte en wijsheid. Want wie kan het wel uitleggen of begrijpen? Zeg het nog 1 keer van beide kanten, ik begrijp het niet en we kunnen samen door. Nodig eens iemand uit met een moeilijke naam, doe ook zelf die moeite. **lees verder vanaf foto 4**

A post shared by Waylon (@official_waylon_music) on

En nu?

Waylon blijft de bezige bij die hij altijd al is geweest en heeft genoeg mooie toekomstplannen. Hij is coach in de Nederlandse versie van The Voice, stond in december nog twee keer in een uitverkocht Ahoy in Rotterdam en niet te vergeten hij werd op 24 november 2018 trotse papa van een dochter Teddy. Proficiat!

View this post on Instagram

Het Lied van de Ooievaar Ratata ! Retteketet ! Welkom kleine nieuwe, je bent er nog maar net. Retteketet !  Ratatata ! Het leven gaat beginnen loop je neus maar achterna. Er wordt van je gehouden, daar kan je van op aan. En er is niemand kwaad op jou, want tja…je hebt nog niks gedaan. Ratata ! Retteketet ! Welkom kleine nieuwe je bent er nog maar net. En ik heb maar 1 advies dus kleine nieuwe opgelet: Da’s Ratata en Retteketet ! ‪Harrie Jekkers ‬ Onze liefde heeft zich vermenigvuldigd op 24-11-2018 met de geboorte van onze dochter Teddy Bijkerk. Wij zijn de aankomende periode moeilijk te bereiken en vragen uw respect (media) Laat ons van dit geluk genieten… Aan alle lieve mensen van het Bronovo ziekenhuis Den Haag, in het bijzonder Nicole, voor hun kunde en liefde! Het was magisch✨ @bibibreijman Jij bent magie! Ik hou van jou @dylanjonguh Jij bent de liefste grote broer die ze zich kan wensen. We zijn samen nu en dat is wat telt. Ik heb veel meer dan ik ooit had kunnen dromen maar dat mogen ze me allemaal afnemen. Dit is mijn geluk, Ik ben hun en zij zijn mij. Ik ga me uit m’n naad genieten! #TLC #TeddyLovesCompany

A post shared by Waylon (@official_waylon_music) on