Nationale finale 1956

logo
Datum
15-04-1956
Locatie
?
Presentatie
?
Stemsysteem

?

Voor het allereerste Eurovisiesongfestival mocht de Waalse tak van de Belgische openbare omroep, die toen nog NIR/INR heette, de inzendingen selecteren. Inzendingen, want bij het eerste Songfestival mocht elk land door twee liedjes worden vertegenwoordigd.

Het concept

Het is niet bekend hoe de voorronde heette, waar ze plaatsvond, hoeveel kandidaten er waren, wie de voorronde presenteerde, wie als pauzeact optrad en hoe er gestemd werd.

Over 1956

Het enige wat we weten is dat de INR op zondag 15 april 1956 tussen 20.40 en 22.00 uur een televisie-uitzending verzorgde waarin zanger Fud Leclerc en zangeres Mony Marc (foto) tot winnaars werden aangeduid. In de televisiebijlagen in Vlaamse kranten werd de voorronde Nationale finale van de grote Eurovisieprijs van het Europese lied 1956 genoemd. Bob Jacqmin had de regie in handen, Ange Rawoe had de decors ontworpen. Leclerc zong Messieurs les noyés de la Seine en zou later nog drie keer deelnemen aan het Songfestival. Marc bracht Le plus beau jour de ma vie. Geen van beiden haalden de Waalse hitparade met hun Eurovisienummers.

Op het Songfestival 1956 werden Fud Leclerc en Mony Marc op een onbekende plaats geklasseerd. Lees meer op onze geschiedenispagina:

ESC 1956 – Lugano – Final

Advertentie