De T.V. maakt muziek 1957

logo
Datum
18-02-1957
Locatie
Brussel
Stemsysteem

?

Voor het tweede Eurovisiesongfestival mocht de Vlaamse afdeling van de Belgische openbare omroep NIR/INR de inzending selecteren. De NIR gebruikte de variété-uitzending De T.V. maakt muziek als selectieprogramma. Het is onbekend hoelang het programma exact liep en hoe frequent het werd uitgezonden, maar internetbronnen wijzen aan dat het programma in elk geval te zien was tussen 1955 en 1959. Enkel in 1957 werd het gebruikt als show om meteen ook het Songfestivallied voor België aan te duiden. Zanger Bobbejaan Schoepen, in die tijd wereldberoemd in Vlaanderen en daarbuiten, was intern gestrikt als eerste Vlaamse Songfestivaldeelnemer.

Het concept

Op zondag 19 februari, amper twee weken voor het Songfestival zelf in het Duitse Frankfurt am Main, ging de allereerste Vlaamse voorronde op antenne, tussen 20.45 uur en 21.30 uur op Brussel-Vlaams, de zender die vandaag Eén heet. In studio 6 van het toenmalige omroepgebouw op het Brusselse Flageyplein zong Schoepen drie liedjes.

Een elfkoppige, volledig mannelijke vakjury duidde de winnaar aan. Die was samengesteld uit journalist Nick Bal, dirigent Francis Bay, Robert Bosmans, producer en presentator Bob Boon, NIR-muziekdirecteur Leonce Gras, muziekmanager Jacques Kluger, muziekuitgever Albert Rollewagen, televisiedirecteur van de NIR Pol Van Dessel, Gert Mertens en bariton Renaat Verbruggen, en werd geleid door componist Marcel Poot. Er werden geen punten of verdere details over het stemsysteem bekendgemaakt, noch is het bekend of Straatdeuntje tijdens de live uitzending of nadien pas als winnaar werd gekozen.

Over 1957

De ‘nationale finale’ had presentator noch pauzeact: ze was een aaneenschakeling van zang- en dansacts, geïnspireerd op en/of afkomstig uit verschillende landen en steden, met tussendoor de drie songs van Schoepen die kans maakten om onze inzending te worden. Omroepster Tante Terry verwelkomde ook de Nederlandse televisiekijkers, wat betekende dat de Belgische voorronde ook bij onze noorderburen op het scherm kwam. In de jaren ’50 en ’60 gebeurde het frequent dat omroepen uitzendingen van elkaar overnamen.

#Deelnemer(s)NummerPlaats
1Bobbejaan SchoepenStraatdeuntje1
2Bobbejaan SchoepenZomernacht in "Gay Paree"?
3Bobbejaan SchoepenHet beeld van mijn moeder?
play
play
play

Op het Songfestival 1957 werd Bobbejaan Schoepen gedeeld achtste. Lees meer op onze geschiedenispagina:

ESC 1957 – Frankfurt-am-Main – Final

Advertentie