De T.V. maakt muziek 1957

logo
Datum
19-02-1957
Locatie
Brussel
Stemsysteem

Jurystemming (100%)

In 1957 was de Vlaamse omroep, toen nog het NIR, aan zet om de Belgische inzending voor het Songfestival aan te duiden, dat toen nog ‘de Grote Prijs van het Europese Lied’ werd genoemd. Het NIR besloot om geen open selectie te houden, maar maakte in januari bekend dat het Bobbejaan Schoepen had kunnen strikken om de Belgische driekleur te verdedigen.

De omroep nodigde zeven componisten uit om nieuwe nummers te componeren, waarvan een tienkoppige vakjury er drie selecteerde: Straatdeuntje, Het beeld van mijn moeder en het opvallend getitelde Zomernacht in Gay Paree.

De vakjury was samengesteld door Jan Boon, de toenmalige NIR-baas, en bestond uit Nic Bal, Francis Bay, Robert Bosmans, Bob Boon, Léonce Gras, Jack Kluger, Albert Rollewagen, Paul Van Dessel, Renaat Verbruggen en Marcel Poot als juryvoorzitter.

Vlaams variétéprogramma

De preselectie werd afgewerkt tijdens De TV maakt muziek, het allereerste Vlaamse variétéprogramma, dat tussen 1954 en 1959 enkele keren per jaar werd uitgezonden met telkens een aaneenschakeling van artiesten en zang- en dansoptredens zonder vaste presentator.

In de aflevering van zondag 19 februari 1957 tussen 20.45 en 21.30 uur, amper twee weken voor het Songfestival zelf, zong Bobbejaan Schoepen vanuit studio 6 op het Flageyplein tussen de andere acts door de drie liedjes die kans maakten op het Eurovisiepodium. De preselectie werd ook rechtstreeks uitgezonden op de Nederlandse televisie.

Jodelende koeien

Paul Van Dessel was producent, Charles Kerremans regisseur. Francis Bay dirigeerde het NIR-orkest en de sets waarin alle songs werden uitgevoerd waren van de hand van Jean Marlier.

De vier andere nummers die niet werden geselecteerd voor Bobbejaan Schoepen, werden tijdens dezelfde uitzending door andere uitvoerders gebracht. Rina Pia zong De jodelende koe, Wim Van de Velde vertolkte Brave boerinnekes en (Alleen) voor jou, chérie en Eric Franssen maakte Het huisje op de heide wereldkundig.

Toch geen publieksstemming

Het NIR had aanvankelijk aangekondigd publieksstemmingen in steden als Antwerpen en Brussel te organiseren, maar koos uiteindelijk toch voor een tienkoppige vakjury die de winnaar aanduidde. Het ging om dezelfde jury die de drie songs voor Schoepen had geselecteerd, al werd Robert Bosmans vervangen door Gerd Mertens.

De jury had zich voorbereid door het Italiaanse muziekfestival van Sanremo te bekijken en te luisteren naar Net als toen van Corry Brokken, de toen al gekozen Nederlandse Songfestivalinzending die uiteindelijk ook zou winnen.

De tien juryleden rangschikten de drie songs van favoriet (een punt) naar minst favoriet (drie punten). Het lied met de laagste score werd tot winnaar gekroond. Op donderdag 23 februari meldden kranten dat Straatdeuntje die eer te beurt was gevallen.

#Deelnemer(s)NummerPlaats
1Bobbejaan SchoepenStraatdeuntje1
2Bobbejaan SchoepenZomernacht in "Gay Paree"?
3Bobbejaan SchoepenHet beeld van mijn moeder?
play
play
play

Op het Songfestival 1957 werd Bobbejaan Schoepen gedeeld achtste. Lees meer op onze geschiedenispagina:

ESC 1957 – Frankfurt-am-Main – Final

Advertentie