Avant-première Eurovision 1966

logo
Datum
25-01-1966
Locatie
?
Presentatie
?
Stemsysteem

Publieksstemming bepaalde de uitslag

Net als twee jaar eerder koos de Waalse RTB intern een kandidaat voor het Songfestival – maar de keuze van het liedje werd deze keer deels aan het publiek overgelaten.

Het concept

De omroep werkte samen met Sabam: componisten en tekstschrijvers die lid waren konden songs inzenden. Een jury koos uit 150 inzendingen slechts vier nummers om deel te nemen aan een voorronde op televisie. De intern gekozen Tonia bracht de uitverkoren liedjes in Avant-première Eurovision, op dinsdag 25 januari. De kijkers konden postkaarten naar de RTB opsturen om hun favoriet kenbaar te maken, en enkel die publieksstemming bepaalde de uitslag. Het is niet geweten hoe en wanneer de uitslag werd meegedeeld.

Over 1966

Tonia was de eerste en is misschien wel de enige Belgische vertegenwoordigster ooit die ten tijde van haar deelname bekendheid genoot aan beide kanten van de taalgrens. Ze verscheen geregeld op de Vlaamse én de Waalse televisie en zong ook in het Nederlands en het Frans. Haar vier liedjes voor Luxemburg waren, met de RTB indachtig, uiteraard alle vier Franstalig. Haar eigen nationale finale duurde slechts een half uur, van 20.40 uur tot en met 21.10 uur. Uiteindelijk won Un peu de poivre, un peu de sel met overmacht.

play
play
play
#Deelnemer(s)NummerPlaatsStemmen
1ToniaTu pourrais m'emmener danser32501
2ToniaPetite fleur de Chine42496
3ToniaUn petit rien22757
4ToniaUn peu de poivre, un peu de sel13765

Op het Songfestival 1966 werd België gedeeld vierde. Lees meer op onze geschiedenispagina:

ESC 1966 – Luxembourg City – Final

Advertentie