Eurovision de la Chanson 1972

logo
Datum
15-02-1972
Locatie
?
Presentatie
?
Stemsysteem

Televoting per postkaart en telefoon bepaalde de uitslag.

De RTB mocht de Belgische Songfestivalinzending van 1972 verzorgen, en koos voor een iets bescheidenere aanpak dan twee jaar eerder.

Het concept

Na de lange voorronde die in 1969 en 1970 werd gehouden, maakte de RTB al in oktober 1971 bekend dat ons land vertegenwoordigd zou worden door het zingende koppel Serge en Christine Ghisoland. Zij hadden eerder ook al aan Chanson Euro ’70 deelgenomen, maar werden nu intern geselecteerd. De omroep sloeg opnieuw de handen in elkaar met auteursrechtenvereniging Sabam en hield een open inschrijving. Tot en met 31 december 1971 konden geïnteresseerde componisten en tekstschrijvers hun nummers opsturen.

Over 1972

Er is wat onduidelijkheid over het precieze deelnemersveld en de grootte ervan. Elders op het internet circuleert een lijst van tien liedjes die tegen elkaar streden en allemaal werden opgevoerd door het Ghisoland-duo. Uit krantenarchieven blijkt het echter slechts te gaan om vier liedjes in de race, al ontbreekt een lijst daarvan. In onderstaande tabel geven we daarom de tien songs en hun uitslag mee zoals op verschillende internetbronnen gevonden, al kunnen we de echtheid ervan niet garanderen.

Volgens de televisiegids van de RTB vond de nationale finale over twee avonden plaats: op vrijdag 28 januari mochten Serge en Christine tussen 21.15 en 21.35 uur in een speciale uitzending hun vier (!) songs in de aanbieding al een eerste keer brengen. Het publiek mocht vanaf dan postkaarten inzenden naar de Waalse omroep om hun favoriet kenbaar te maken. Op dinsdag 15 februari vond dan de feitelijke voorronde plaats, tussen 20.10 en 20.50 uur, met de zeer eenvoudige naam Eurovision de la Chanson 1972. Deze Belgische voorronde was historisch, want het was de eerste ooit die in kleur werd uitgezonden.

Een andere opmerkelijke nieuwigheid was dat voor de allereerste keer ooit in een Belgische Songfestivalvoorronde alle geïnteresseerde kijkers per telefoon hun favoriet konden doorbellen: het ging om échte televoting zoals we die vandaag nog steeds kennen. De telefoonstemmen werden opgeteld bij de postkaartstemmen om zo het winnende lied aan te duiden. Pas in 1998 zouden telefoonstemmen voor alle kijkers definitief terugkeren als selectiemiddel.

#Deelnemer(s)NummerPlaats
1Serge & Christine GhisolandA la folie ou pas du tout1
2Serge & Christine GhisolandDerrière mes carreaux5
3Serge & Christine GhisolandFemme2
4Serge & Christine GhisolandJe t'aimerai encore plus fort7
5Serge & Christine GhisolandLa rose8
6Serge & Christine GhisolandMarylin9
7Serge & Christine GhisolandQuand on se réveile6
8Serge & Christine GhisolandTant que mon cœur4
9Serge & Christine GhisolandUn enfant10
10Serge & Christine GhisolandVivre sans toi3

Op het Songfestival 1972 werd België zeventiende. Lees meer op onze geschiedenispagina:

ESC 1972 – Edinburgh – Final

Advertentie