Junior 2024

JUNIOR 2024

Junior Eurovisiesongfestival op 16 november in Madrid

Het Eurovisiesongfestival in Malmö is nog in volle gang. Hoewel het vrijdag een zeer hectische dag bleek in Malmö, onder meer omwille van de onduidelijkheid over de Nederlandse deelname, volgde ondertussen wel een andere aankondiging van de EBU: de Spaanse hoofdstad Madrid organiseert de 22ste editie van het Junior Eurovisiesongfestival (JESF). Afspraak op 16 november.

De Spaanse omroep RTVE mag voor het eerst sinds 1969 nog een keer een zangwedstrijd van de EBU organiseren. Gisteren werd duidelijk dat de kinderversie van het Eurovisiesongfestival naar de Spaanse hoofdstad Madrid trekt.

Niet Frankrijk, wel Spanje

Anders dan bij het Eurovisiesongfestival, is het bij het kinderfestival niet automatisch zo dat het winnende land het liedjesfestijn ook daadwerkelijk zal organiseren. De winnaar wordt als eerste de mogelijkheid geboden om de organisatie op zich te nemen, maar krijgt het recht om die optie te weigeren.

Dat is ook hetgeen wat Frankrijk, de meest recente winnaar, heeft gedaan. De Fransen organiseerden het festival al een keer in 2021 en 2023, maar passen dus voor een nieuwe organisatie.

Zo kreeg Spanje, de runner-up, de mogelijkheid aangeboden. Zij accepteerden het aanbod al begin februari. Vandaag werd duidelijkheid dat de hoofdstad Madrid de eer krijgt om het JESF 2024 te organiseren.

Het wordt de 22ste editie van het spektakel. Spanje won het festival in 2004, maar organiseerde het festival tot nog toe niet. Exact 20 jaar na de overwinning komt daar dus verandering in. Wie dat Spaanse gloriemoment nog een keer opnieuw wil beleven, kan dat hier:

play

Locatie en datum

Blokkeer zondagnamiddag 16 november alvast in jouw agenda, want dan zien we welke jonge sterren ons deze editie van onze sokken zullen blazen.

Plaats van afspraak is het Caja Mágica, dat in het Nederlands zoveel wil betekenen als toverdoos. Het is een sportcomplex dat voornamelijk gebruikt wordt voor het ATP- en het WTA-tennistoernooi van Madrid. In november 2024 wordt het de plaats waar verschillende Europese landen zullen strijden voor een plekje in de geschiedenisboeken. De officiële deelnemerslijst wordt verwacht in september.

Martin Österdahl, Executive Supervisor van het (Junior) Eurovisiesongfestival, lijkt in ieder geval enthousiast.

‘We kijken ernaar uit om naar Madrid te gaan, 55 jaar nadat de Spaanse hoofdstad haar laatste Eurovisie-evenement organiseerde. We kijken ernaar uit om de ideeën van RTVE (Spaanse omroep) te zien om deze prachtige locatie tot leven te brengen, en om jonge artiesten uit heel Europa te verwelkomen in Caja Mágica in november’, zo laat Österdahl weten.

Wie nog een keer wil genieten van de laatste Spaanse inzending, kan dat hier:

play

Advertentie