Rotterdam 2020 - België

kanimage
Artiest
Hooverphonic
Tekst
Alex Callier
Omroep
VRT
Label
Universal Music Belgium
Sociale media

Bio

Hooverphonic werd opgericht in 1995 en bestaat momenteel uit Alex Callier, Raymond Geerts en Luka Cruysberghs. Die laatste is de zesde zangeres bij de band. Ze kwam erbij terecht na als lid van Calliers team in seizoen vijf de VTM-talentenjacht The Voice van Vlaanderen te hebben gewonnen. Luka deed ooit auditie om aan Junior Eurosong deel te nemen. Nota bene met een lied van Hooverphonic. Met hits als Mad About YouAmalfiThe Night Before en Badaboum heeft de groep al een opmerkelijke staat van dienst in de hitlijsten, zowel in binnen- als buitenland.

Hooverphonic toerde meermaals door de Verenigde Staten en Europa, op eigen kracht of samen met artiesten zoals Moloko en Massive attack. Onlangs was de band nog in Japan om België te vertegenwoordigen tijdens het Belgian Beer Weekend en ze houden een grote Europese tournee. Die loopt tot eind maart 2020.

Er zijn al enkele opmerkelijke links tussen Hooverphonic en het Songfestival. Bij Badaboum was de stem te horen van Emilie Satt, die als lid van het duo Madame Monsieur Frankrijk vertegenwoordigde op het Songfestival 2018 in Lissabon met Mercy. Het duo mocht ook al het voorprogramma van Hooverphonic verzorgen tijdens tournees. Als klap op de vuurpijl is het feitelijk al de tweede opeenvolgende Vlaamse Songfestivaldeelname voor Alex Callier. Hij schreef twee jaar geleden ook al mee aan A Matter of Time, waarmee Sennek op datzelfde Songfestival in Lissabon sneuvelde in de halve finale.

Het Eurovisiesongfestival in Rotterdam zal de eerste wedstrijd worden waaraan de groep deelneemt. ‘Maar ik heb goede herinneringen aan het festival’, zegt gitarist Raymond. De twee heren blijken kenners te zijn van het Songfestival. Ze kunnen zonder enige moeite verschillende inzendingen uit binnen- en buitenland opnoemen. 18-jarige Luka weet meer over de kinderversie van het Songfestival, waar ze vurige fan van was. ‘Deelnemen aan het Songfestival is de droom van elke zangeres. Het is de grootste zangwedstrijd die er is. Dus nee, ik heb niet lang moeten nadenken toen het voorstel op tafel kwam’, zegt de sympathieke jongedame.

Selectieprocedure

VRT maakte ook deze keer intern een keuze. Voor de vierde keer stelden ze de vraag aan Hooverphonic. Deze keer was het raak. De groep stond bovenaan het verlanglijstje van de VRT en heeft na de bedenktijd toegezegd. Dat de nummer één overwoog om deel te nemen, meldde VRT-muziekcoördinator Gerrit Kerremans al in ons interview dat begin september verscheen. Hij wou een ervaren artiest sturen en dat is dus gelukt. ‘Al hebben ze de uitnodiging pas geaccepteerd toen ze een lied hadden. Bij onze eerste gesprekken dit jaar was dat nog niet het geval’, voegt Kerremans daar aan toe.

Het lied, dat Alex Callier samen met een iemand anders schreef, moet nog volledig afgewerkt en opgenomen worden. De release volgt in februari 2020.

Interview

play

Advertentie

Locatie