Rotterdam 2020 - Israël

kanimage
Artiest
Eden Alene
Omroep
KAN
Halve finale
1
Sociale media

Bio

In 2018 won Alene al op 17-jarige leeftijd X Factor. Ze draagt een aantal rubberen armbanden die elk naar een herinnering verwijzen. Haar favoriete armband is een herinnering aan een workshop aan Yale University, waar ze opgetreden heeft met een Joods-Arabisch koor dat Joden en Arabieren vredevol naast elkaar wil zien leven. Ook Alene hoopt daarop.

Alene is de eerste Ethiopisch-Israëlische die Israël vertegenwoordigt op het Eurovisiesongfestival. Er is haar aangeboden om in het Amharisch (een Semitische taal in Ethiopië) te zingen op het Songfestival, wat ze overweegt.

The Next Star heeft van mij van een meisje met een droom een gevestigde zangeres gemaakt,’ zegt ze nog. ‘Ik bedank iedereen die voor mij gestemd heeft en ik beloof mijn best te doen om Israël te vertegenwoordigen op het Songfestival.’

Haar eerste optreden was tijdens een talentenjacht op de basisschool.

Selectieprocedure

Eden Alene won ‘Rijzende Ster’ in Israël, de talentenjacht op tv die de kandidaat voor het Songfestival aanduidt, dit jaar althans voor de voorlopig laatste keer. Het lied waarmee ze naar Rotterdam trekt, zal in een andere tv-show gekozen worden op 3 maart. Ze is een opmerkelijke winnares, want in de eerste ronde van de finale had Eden haar duel verloren. De kandidate kreeg een wildcard waardoor ze toch doorging naar de tweede ronde. Die won ze uiteindelijk door te winnen bij zowel de jury als het publiek. 

Advertentie