Rotterdam 2020 - Israël

kanimage
Artiest
Eden Alene
Nummer
Feker libi
Muziek
Doron Medalie & Idan Raichel
Tekst
Doron Medalie & Idan Raichel
Omroep
KAN
Halve finale
1
Sociale media

Bio

Alene is de eerste Ethiopisch-Israëlische die Israël vertegenwoordigt op het Eurovisiesongfestival. Haar eerste optreden was tijdens een talentenjacht op de basisschool. In 2018 won Alene al op 17-jarige leeftijd X Factor

Ze draagt een aantal rubberen armbanden die elk naar een herinnering verwijzen. Haar favoriete armband is een herinnering aan een workshop aan Yale University, waar ze opgetreden heeft met een Joods-Arabisch koor dat Joden en Arabieren vredevol naast elkaar wil zien leven. Ook Alene hoopt daarop.

In het jaar dat Eden X Factor won, werd ze lid van het Israëlische leger. In Israël geldt nog steeds de dienstplicht. Ze dient als muzikante in een militaire band.

The Next Star heeft van mij van een meisje met een droom een gevestigde zangeres gemaakt,’ zegt ze nog. ‘Ik bedank iedereen die voor mij gestemd heeft en ik beloof mijn best te doen om Israël te vertegenwoordigen op het Songfestival.’

Selectieprocedure

Eden Alene won ‘Rijzende Ster’ in Israël, de talentenjacht op tv die de kandidaat voor het Songfestival aanduidt, dit jaar althans voor de voorlopig laatste keer. Het lied waarmee ze naar Rotterdam trekt, zal in een andere tv-show gekozen worden op 3 maart. Ze is een opmerkelijke winnares, want in de eerste ronde van de finale had Eden haar duel verloren. De kandidate kreeg een wildcard waardoor ze toch doorging naar de tweede ronde. Die won ze uiteindelijk door te winnen bij zowel de jury als het publiek. 

Er werd haar aangeboden om in het Amharisch (een Semitische taal in Ethiopië) te zingen op het Songfestival, wat ze overwoog. Zo kwam Feker libi, een van de vier liedjes die ze zong in haar eigen nationale finale, tot stand. Het nummer komt van Doron Medalie, de man achter onder andere het winnende Toy. In dit lied hoor je trouwens vijf verschillende talen: Amharisch, Engels, Hebreeuws, Arabisch en een verzonnen Afrikaans taaltje.

Clip

play

Advertentie