Junior 2023 - Ierland

kanimage
Artiest
Jessica McKean
Nummer
Aisling
Muziek
Niall Mooney, Ken McHugh & Will Weeks
Tekst
Niall Mooney, Fiona Mooney, Niamh Mooney & Sophie Lennon
Omroep
TG4
Sociale media

Results

Jaar Pos Pt. Jury Pub #
16 42
frgept
134
8
frgept
134
34
4

Selectieprocedure

De 10-jarige Jessica McKean won begin oktober Junior Eurovision Éire, de Ierse preselectie die al sinds 2015 wordt gebruikt om de Ierse kandidaat voor het Junior Eurovisiesongfestival te selecteren. De jonge zangeres doorstond één voorronde, één halve finale, en wist uiteindelijk ook in de finale te triomferen. Tijdens deze finale bracht ze trouwens de Ierse Songfestivalklassieker Hold Me Now van Johnny Logan (ESF 1987). Haar nummer Aisling werd enkele weken later bekendgemaakt.

Volgens Jessica, zo legt ze uit op haar persoonlijke Facebookpagina, vormt Aisling het sluitstuk van de Keltische trilogie die de Ieren op het Junior Eurovisiesongfestival hebben gebracht. In 2019 werd het eiland vertegenwoordigd door Anna Kearney met het nummer Banshee, een lied dat ging over het overwinnen van angsten. Drie jaar later, in 2022, zong Sophie Lennon het nummer Solas, dat dan weer ging over het licht vinden in donkere nare tijden. De achterliggende betekenis van Aisling zou gaan over de terugkeer naar huis na een tijdje gedoold te hebben op andere plaatsen. De inzending van 2023 is trouwens van de hand van Sophie Lennon die vorig jaar vierde werd in Jerevan, het beste Ierse resultaat tot nog toe.

Naast zingen houdt Jessica zich vooral bezig met kunst, pianolessen, voetbal en turnen, al is het podium dé plaats waar ze zich echt thuis voelt. Toen ze nog maar 3 jaar was, won ze haar eerste Fèis, een Gaelisch kunst- en cultuurfestival. Nadien dook ze ook reeds op in Donncha’s Two Talented , een programma van de Ierse openbare omroep RTÉ. In de tussentijds won ze verschillende zangwedstrijden. De jonge zangeres is dus niet aan haar proefstuk toe.

Clip

play

Advertentie