Kiev 2017

KIEV 2017

België neemt deel in de 1e helft van de 1e halve finale

De zogenaamde allocation draw voor het Eurovisiesongfestival 2017 werd vandaag gehouden in de Oekraïense hoofdstad Kiev. We weten nu in welke halve finales België, Nederland en alle andere landen zullen aantreden in mei.

Alle landen en hun verdeling over de halve finales:

HF1 - 1e helftHF1 - 2e helftHF2 - 1e helftHF2 - 2e helft
AlbaniëArmeniëDenemarkenBulgarije
AustraliëCyprusHongarijeEstland
AzerbeidzjanGriekenlandIerlandIsraël
BelgiëIJsland(VJR) MacedoniëKroatië
FinlandLetlandMaltaLitouwen
GeorgiëMoldaviëNederlandNoorwegen
MontenegroPolenOostenrijkSan Marino
PortugalSloveniëRoemeniëWit-Rusland
ZwedenTsjechiëRuslandZwitserland
Servië

Sleutelbos

De ceremonie starttte om 11.00 uur en kon gevolgd worden via YouTube. Eerst was er de traditionele overhandiging van een sleutelbos door vertegenwoordigers van de gaststad van vorig jaar, Stockholm, aan vertegenwoordigers van de gaststad van dit jaar, Kiev.

'Ключі' від попередніх 'Євробачень' вже у Києві. Завтра церемонія передачі та жеребкування півфіналів 'Євробачення-2017'. Прямий ефір на UA:Перший та eurovision.tv о 12:00! #esc2017 #insignia #eurovision2017

Geplaatst door Tim Miroshnychenko op maandag 30 januari 2017

Na enkele speeches werden vervolgens de 37 landen ingedeeld over de twee helften van de twee halve finales heen, op dinsdag 9 en donderdag 11 mei. De feitelijke startvolgorde wordt door de producers van het ESF 2017 bepaald, nadat alle songs bekend zijn. Dat gebeurt al sinds 2013, met de bedoeling om te vermijden dat er te veel gelijkaardige liedjes na mekaar aan bod zouden komen.

Zwitser- & Duitsland

Er werd overigens ook geloot in welke halve finale de zes landen meestemmen die nu al zeker zijn van een plek in de finale. Daarbij ging het om gastland Oekraïne en de landen van de Grote Vijf (Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk). In elke halve finale zullen drie van de zes geplaatste landen meestemmen, samen met de feitelijke deelnemende landen.

Op voorhand al waren twee landen zeker van hun ‘positie’: de Zwitserse omroep heeft van de EBU toestemming gekregen om sowieso deel te nemen in de tweede halve finale. Op de dag van de eerste halve finale hebben de Zwitsers namelijk al een belangrijke voetbal- én ijshockeywedstrijd. Voor Zwitserland zal dus enkel de helft geloot worden waarin het land aantreedt. Ook mag de Duitse omroep van de EBU meestemmen in de tweede halve finale. We weten ook al dat er in totaal achttien landen zullen deelnemen aan de eerste halve finale, en negentien aan de tweede.

Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk stemmen mee in de eerste halve finale, van dinsdag 9 mei. Duitsland, Frankrijk en Oekraïne stemmen in de tweede halve finale.

Potten

De 37 landen van de halve finales waren ingedeeld in zes ‘potten’. Die zijn samengesteld door Digame, het Duitse bedrijf dat alle televotingresultaten al sinds 2004 telt, op basis van het stemgedrag van de afgelopen jaren. Het nut van de potten is vermijden dat alle landen die elkaar steevast punten geven in dezelfde halve finale zouden optreden. De potten voor dit jaar vind je hieronder:

Pot 1Pot 2Pot 3Pot 4Pot 5Pot 6
AlbaniëDenemarkenArmeniëBulgarijeAustraliëBelgië
KroatiëEstlandAzerbeidzjanCyprusMaltaIerland
(VJR) MacedoniëFinlandGeorgiëGriekenlandOostenrijkLetland
MontenegroIJslandIsraëlHongarijePortugalLitouwen
ServiëNoorwegenRuslandMoldaviëSan MarinoNederland
SloveniëZwedenWit-RuslandRoemeniëTsjechiëPolen
Zwitserland

Advertentie