Kiev 2017

KIEV 2017

Omroep stuurt Jacques Houdek naar Kiev met ‘My Friend’

Volgens media in Kroatië heeft omroep HRT al een keuze gemaakt voor het songfestival van 2017. Dat berichtten ze in november 2016 De omroep bevestigde nu dat ze intern beslist hebben om populaire zanger Jacques Houdek naar Oekraïne te sturen. Houdek wil al lang graag deelnemen aan de liedjeswedstrijd. Hij nam namelijk verschillende keren deel aan de Kroatische voorronde. Zijn inzending heet My Friend en is al volledig te beluisteren.

24sata, de website die in november 2016 als eerste uitpakte met het nieuws, had het dus juist: Jacques Houdek zingt volgend jaar voor Kroatië. De deal is helemaal rond en het liedje van Houdek zou een van de komende weken naar buiten worden gebracht. De song heet My Friend. Het zou gaan om een ballade waar hij zelf aan meeschreef. Na de eerste geruchten claimde de manager van Jacques nog dat hij ‘van niets wist’. Het is duidelijk dat keuze op dat moment dus nog top secret moest blijven. Zijn liedje voor Kiev, waar de zanger zelf aan mee schreef, is ondertussen bekend gemaakt:

play

 

Gemotiveerde kandidaat, maar homofoob?

De omroep van Kroatië kiest dus Jacques Houdek. Ze sturen iemand die erg gemotiveerd is om naar het Eurovisiesongfestival te gaan. De corpulente zanger nam in 2002, 2003, 2004, 2005 én 2006 telkens deel aan Dora, toen de nationale selectie. In 2011 kwam hij nog één keertje terug. Toen werd hij tweede achter Daria Kinzer. Vanaf 2012 werd de voorronde afgeschaft.

Houdek is een populaire zanger in zijn thuisland. Zo was hij coach in het eerste seizoen van The Voice. In het programma was hij de coach van … Nina Kraljić. Zij behaalde dit jaar in Stockholm plaats 23 in de finale én ‘won’ de Barbara Dex Award voor slechtst geklede act. Nu hij effectief gekozen is door HRT gaat hij voor kledingadvies dus beter niet langs bij zijn pupil …

Hier en daar deed de aanduiding van de zanger (en de titel van zijn lied) al wenkbrauwen fronsen. Op de website van Zagreb Pride staat te lezen dat Houdek misschien wel de grootste homofoob is in de Kroatische showbizz. Jaqcues liet zich in 2005 ontvallen dat volgens hem holebi’s niet evenwaardig zijn tegenover heteroseksuelen. Het zou de wereld terug brengen naar sodomie (dat zijn zondige, verboden seksuele contacten) en homoseksualiteit ziet hij als een ziekte. Hij is duidelijk niet ‘de friend‘ van iedereen.

Geplaatst door JACQUES HOUDEK op vrijdag 29 april 2016

 

Advertentie