Kiev 2017

KIEV 2017

Ingekorte voorronde start op 24 februari

Moldavië kiest in februari zijn vertegenwoordiger(s) voor het songfestival in Kiev. Ze gebruiken daarvoor weer O melodie pentru Europa als voorronde. In 2017 ondergaat die voorronde wel enkele wijzigingen: er komt namelijk maar één halve finale en het aantal deelnemers daalt.

Omroep TRM heeft bekend gemaakt dat ze net als de voorbije jaren O melodie pentru Europa zullen organiseren als voorronde. Liedjesschrijvers mogen uit het buitenland komen, terwijl er qua uitvoerende artiesten voor zeker 50 % Moldavische inbreng moet zijn per inzending. In dat opzicht zijn er geen wijzigingen tegenover vorig jaar.

Op zoek naar finaleplaats 

De wijzigingen hebben vooral te maken met de duur van de voorronde. In 2017 komt er maar één halve finale, vroeger waren er dat nog twee. In die halve finale komen ‘maar’ 14 deelnemers aan bod, vorig jaar waren dat er twee meer. De aangemelde artiesten moeten op 21 januari voor een jury verschijnen. Zij selecteren de 14 gelukkigen. De deelnemers die door de audities raken nemen het op 24 februari tegen elkaar op tijdens de halve finale. Daarin selecteren de jury en het stemmend publiek 8 finalisten. De finale van O melodie pentru Europa gaat een dag later door, op 25 februari. Jury en publiek bepalen samen de winnaar, maar bij een gelijke stand krijgt de juryfavoriet voorrang.

De winnaar van de Moldavische voorronde moet proberen om het resultaat van 2016 te verbeteren (en te doen vergeten). Toen raakte Lidia Isac, op het podium bijgestaan door een vreemde astronaut, met haar liedje Falling Stars niet in de finale van het Eurovisiesongfestival. Het is van 2013 geleden dat het land nog eens die finale haalde.

Advertentie