Ex-deelnemers

EX-DEELNEMERS

Robert Cogoi, Belgisch Songfestivaldeelnemer in 1964, overleden

Een dag na de finale van het 66e Songfestival is er triest nieuws te melden. Robert Cogoi is overleden op 82-jarige leeftijd. Cogoi was in 1964 onze Belgische Songfestivaldeelnemer. Met zijn lied van eigen hand, Près de ma rivière, werd hij destijds tiende op zestien deelnemers. Beelden van zijn optreden van toen zijn er niet omdat zo goed als alle opnames van het Songfestival 1964 in Kopenhagen verloren zijn gegaan.

In 1964 organiseerde de Franstalige omroep voor het eerst geen preselectie op televisie om een kandidaat voor het Songfestival aan te duiden. In de plaats daarvan koos men achter gesloten deuren voor de zanger Robert Cogoi. Verdere details over de interne selectie ontbreken, bijvoorbeeld of er nog andere kandidaten in de running waren en wanneer en hoe de deelname van Cogoi wereldkundig werd gemaakt.

Joegoslavië 

Robert Cogoi werd in 1939 in een van oorsprong Joegoslavisch gezin geboren als Mirco Kogoj. Zijn moeder noemde hem altijd al Robert en zijn achternaam werd verfranst. In 1962 brak hij door nadat hij een liedjesfestival won in het Casino Kursaal van Oostende. Het jaar daarop reeg hij de hits aan elkaar in Franstalig België en Frankrijk. Begin 1964 duidde de RTB hem aan als Belgisch Songfestivalkandidaat. Met zijn zelfgeschreven en -gecomponeerde ballade maakte hij echter weinig indruk bij de internationale juryleden en dat speelde zijn verdere commerciële succes behoorlijk parten. Hij verdween jarenlang uit de schijnwerpers. Begin deze eeuw werd hij beheerder bij de auteursmaatschappij Sabam, tot hij zijn functie eind 2009 neerlegde.

Grote hit

Ondanks de toch wel teleurstellende tiende plaats, werd zijn nummer Près de ma rivière een hit in heel België. Het is zelfs een van de weinige inzendingen dat wist te scoren in beide landsdelen. Verwacht in dit artikel geen video van het Belgische Songfestivaloptreden van 1964. Afgezien van enkele losse beelden, zijn zowat alle beelden van het festival in Kopenhagen verloren gegaan. Eind vorig jaar zijn er nochtans nieuwe beelden van de show opgedoken.

play

Advertentie