Zwitserland

ZWITSERLANDALGEMEENFP-NONNL-SIDEMALMO 2024

Biografie Nemo: dit is het cv van de kersverse Songfestivalwinnaar

Zwitserland heeft er na onder meer tenniskampioen Roger Federer en wielerfenomeen Fabian Cancellara een nieuwe volksheld bij: kersvers Songfestivalwinnaar Nemo. Tijd om even verder te ontdekken wie de artiest is.

Nemo won ruim een week geleden het Eurovisiesongfestival in Malmö namens Zwitserland. Met hun lied The Code maakte het nog steeds maar 24-jarige muzikaal fenomeen indruk op Europa en de rest van de wereld.

Amper 24 dus, maar toch al een ervaren muzikale rot. Op driejarige leeftijd immers begon Nemo al met vioollessen. Hieronder het verdere parcours dat uiteindelijk tot de Songfestivaloverwinning leidde.

Muzikale opleidingen en talentenjachten

Nemo Mettler, zoals de artiest voluit heet, werd geboren op 3 augustus 1999 in de Zwitserse tweetalige stad Biel (in het Duits), Bienne (in het Frans).

Het muzikale bloed vloeit Nemo wellicht sinds die dag door de aderen. Op driejarige leeftijd al startte de Songfestivalwinnaar met vioollessen, later volgden lessen piano en drum.

Op hun dertiende kreeg Nemo een rol te pakken in de musical Ich war noch niemals in New York.

De echte nationale doorbraak echter kwam er in 2015 toen Nemo als zestienjarige deelnam aan de rapwedstrijd Bounce Cypher. Als rapper ging die viraal en de naambekendheid, inclusief eerste muzikale prijzen in Zwitserland, waren een feit.

play

Naast werk in the field bleef Nemo ook voorbeeldig studeren; de zanger studeerde solozang in jazz en pop aan de Muziekhogeschool van Zürich.

The Masked Singer

De laatste jaren werd Nemo een steeds populairdere naam in Zwitserland. Als bekende kop kan een deelname aan de plaatselijke The Masked Singer uiteraard niet ontbreken.

In 2021 nam de zanger deel aan het programma, vermomd als panda. In de video hieronder zie je de onthulling. We zien in de jury ook Zwitsers ex-deelnemer Luca Hänni (ESF 2019).

play

Outing als non-binair persoon

Intussen is Nemo de eerste non-binaire Songfestivalwinnaar, maar de publieke outing van het Zwitserse muzikale fenomeen gebeurde eigenlijk heel recent. In een persoonlijke post op Instagram in november 2023 pas deed Nemo hun verhaal over de jarenlange struggle met zichzelf en outte die zich als non-binair.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Nemo (@nemothings)

Eurovisiesongfestival 

Die belangrijke levenswending leidde dus tot het schrijven en de creatie van het Songfestivalwinnend lied The Code, waarin Nemo de struggles over hun genderidentiteit benoemt. Op 29 februari werd bekendgemaakt dat Nemo Zwitserland zou vertegenwoordigen met dat lied op het Eurovisiesongfestival in Malmö; de rest is geschiedenis.

Advertentie