Zwitserland

ZWITSERLAND

Deze vier Zwitserse steden dingen naar organisatie Songfestival 2025

De Zwitserse openbare omroep SRG SSR heeft bekendgemaakt welke steden meedingen naar de organisatie van het Eurovisiesongfestival 2025, dat dankzij de overwinning van Nemo in Zwitserland doorgaat. Meerdere steden toonden interesse, uiteindelijk hebben vier van hen een bid book ingediend. Daarvoor hadden ze de tijd tot eind juni.

Bij die steden zijn geen verrassingen te vinden. Het gaat om vier van de grootste steden van het land, namelijk Basel, Bern, Genève en Zürich. Eind augustus zou bekendgemaakt worden welke stad aan het langste eind trekt.

Basel

In Basel, een stad aan het drielandenpunt tussen Duitsland, Frankrijk en Zwitserland, zou de wedstrijd doorgaan in de St. Jakobshalle, die plaats biedt aan 12,000 mensen. De stad heeft als voordeel al ervaring te hebben met grote evenementen, zoals Art Week en Fasnacht, het grootste protestantse carnaval ter wereld.

Bern-Biel

Bern zou de organisatie van het Songfestival delen met Biel, de thuisstad van Nemo waar hen onlangs gevierd werd voor de overwinning. De president van het kanton Bern leek eerder tegen het Eurovisiesongfestival te zijn, maar lijkt zich dus neer te moeten leggen hebben bij de meerderheid.

De plek waar het Songfestival door zou gaan, is op de site van Bernexpo. Probleem is dat de arena nog gebouwd moet worden, de luchthaven klein is en het aantal hotelbedden beperkt.

Genève

Het Songfestival van 2025 zou ook zomaar door kunnen gaan in Genève (foto), de thuisstad van organisator EBU. Dat zou heel wat transport besparen. Ook de grensdorpen in buurland Frankrijk zouden kunnen profiteren, gezien Genève vlak bij de Franse grens ligt. In Genève zou de Palexpo de uitverkoren arena zijn, waar 15,000 mensen binnen kunnen.

Zürich

De grote favoriet lijkt echter Zürich. De stad voldoet aan alle voorwaarden en heeft zelfs twee arena’s die in de strijd gegooid kunnen worden. De ene is het Hallenstadion (15,000 plaatsen) en de Swiss Life Arena (12,000 plaatsen). Een extra troef van Zürich is dat het de grootste LGBTQ+-gemeenschap van Zwitserland heeft.

Advertentie