Zwitserland

ZWITSERLAND

Dit zijn mogelijke locaties voor Eurovisiesongfestival 2025

Het Eurovisiesongfestival 2024 is achter de rug, the circle of Eurovision kan opnieuw beginnen. De Zwitserse omroep SSR SRG is al begonnen met vergaderingen om de volgende editie van de wedstrijd te organiseren. Wij keken even naar wat de mogelijke locaties zijn voor het Songfestival van 2025 en op welke data de wedstrijd door zou kunnen gaan.

Nog even vermelden naar welke criteria de organisator EBU kijkt om de organisatie aan een specifieke stad toe te kennen. Zo moet de arena waar alle shows doorgaan ongeveer 10,000 toeschouwers kunnen ontvangen en er moet plaats zijn om een perscentrum voor 1500 journalisten in te richten. Ook een luchthaven in de buurt is een vereiste en in de gaststad moet hotelaccommodatie zijn voor minstens 2000 delegaties, journalisten en toeschouwers.

Bern

Zo is er in Bern de PostFinance Arena die plaats biedt aan ongeveer 17,000 toeschouwers. Al dateert het gebouw uit 1967 en dus is de vraag of die arena nog voldoet aan de normen om een modern Songfestival te organiseren.

Qua hotelbedden is er alvast geen probleem, met in de regio Bern ongeveer 509 accommodaties en een gemiddelde van 60 bedden per accommodatie. De luchthaven van Bern is echter een regionale luchthaven. De dichtstbijzijnde internationale luchthaven is die van Basel. Dat brengt ons meteen bij de volgende mogelijke gaststad.

Basel

Ook Basel heeft een grote arena, namelijk de St. Jakobshalle voor ongeveer 12,400 toeschouwers. De arena dateert uit 1967 al worden er ook concerten georganiseerd. Een internationale luchthaven is er dus ook, al ligt die niet in Basel zelf. De luchthaven heet namelijk EuroAirport Basel Mulhouse Freiburg en ligt bij het Franse Mulhouse, bij het drielandenpunt tussen Duitsland, Frankrijk en Zwitserland.

Basel heeft ongeveer 114 hotels met een gemiddelde van 90 bedden per accommodatie. Dat zijn er ruim voldoende en er zijn dus ook twee andere grote steden in de buurt. Fans zouden, zoals met Kopenhagen-Malmö gebeurd is, in een stad in de nabijheid kunnen verblijven.

Zürich

Zürich heeft de op één na grootste concertzaal van het land met het Hallenstadion (13,000 toeschouwers), al is er ook de aan 12,000 mensen plaats biedende Swiss Life Arena. Die werd pas in 2022 gebouwd. De luchthaven van Zürich is in Kloten, in het kanton Zürich. De stad Zürich heeft hetzelfde gemiddelde aantal bedden per accommodatie als Basel, met in totaal ongeveer 326 accommodaties.

Lausanne

In Lausanne, de gaststad van het Songfestival van 1989, is er de Vaudoise Aréna voor ongeveer 10,000 toeschouwers, al wordt dat altijd wat minder met een groot Songfestivalpodium en een green room in de zaal. De luchthaven van Lausanne is een regionale luchthaven. De dichtstbijzijnde internationale luchthaven is die van Genève, op ongeveer 60 kilometer. De regio Vaud waar Lausanne ligt, heeft ongeveer 247 accommodaties en een gemiddelde van 70 bedden per accommodatie.

Genève

Dan is er dus ook Genève, waar het hoofdkwartier van Songfestivalorganisator EBU ligt. Als arena is er de Geneva Arena (9500 toeschouwers), die deel is van het grotere Palexpo complex, een congrescentrum. Er zijn in de stad ongeveer 102 accommodaties, met maar liefst een gemiddelde van net geen 140 bedden per accommodatie.

Datum

Wanneer zou de Songfestivaleditie van 2025 door kunnen gaan? Er zijn in mei 2025 vier weken die in aanmerking lijken te komen. Lijken, want op de laatste zaterdag van de maand, 31 mei, is er de finale van de UEFA Champions League.

Een week eerder is er de finale van de Duitse voetbalbeker, een Grote 5-land, dus lijkt ook die week af te vallen. De week van 6 mei is er dan weer een halve finale van de UEFA Europa League. Andere grote evenementen staan voorlopig niet op de internationale kalender. In Zwitserland zijn in mei twee feestdagen, al hoeft dat geen probleem te zijn, want ook in Zweden viel de tweede halve finale op een feestdag.

Blijft over: 13, 15 en 17 mei. Uitsluitsel over de locatie en de datum zouden we in september krijgen.

Advertentie