Zwitserland

ZWITSERLANDLISSABON 2018

Zwitserland kiest op 4 februari 2018

We hebben de tweede concrete datum voor een songfestivalvoorronde voor volgend jaar: op zondag 4 februari maken de Zwitsers hun keuze voor Portugal. Eerder werd al bekend dat Estland op 3 maart kiest.

Zwitserland is een van de kneusjes op het songfestival. Sinds de invoering van de halve finale in 2004 stond het land slechts vier keer in de finale, en eindigde het even vaak laatste in zijn halve finale. Maar voor volgend jaar is het de Zwitserse omroepen menens. Enkele weken geleden vond er een heus bootcamp plaats met Christer Björkman en Martin Österdahl, twee Zweden achter de populaire voorronde Melodifestivalen.

En vandaag raakten het reglement, het concept en de datum voor de Zwitserse voorronde van 2018 bekend. In navolging van onder meer de Zweedse nationale finale wordt er ook bij de Zwitsers een internationale jury ingevoerd, die in de finale de helft in de pap te brokken heeft. Verder vinden de wijzigingen vooral achter de schermen plaats.

Geen ‘livecheck’ meer

De livecheck uit vorige jaren verdwijnt en ruimt plaats voor een selectie waarbij in eerste instantie enkel liedjes kunnen worden ingezonden bij de verschillende Zwitserse omroepen. Op 1 september sluit de deadline. Een panel van muziekexperts, songfestivalfans en televisiekijkers weerhoudt zes songs die zullen deelnemen aan de nationale finale. In het daarop volgend stadium wordt gezocht naar zes artiesten om die songs te vertolken.

Op zondag 4 februari volgend jaar vindt dan ESC 2018 – Entscheidungsshow plaats, de Zwitserse voorronde die op televisie wordt uitgezonden. Daarin wordt de opvolger van de groep Timebelle geselecteerd, die dit jaar in Kiev bleef steken in de halve finale met Apollo.

Advertentie