Kiev 2017

KIEV 2017

Zwitserland kiest op 5 februari 2017

Beetje bij beetje beginnen landen meer details vrij te geven voor hun songfestivalselecties. Vandaag is het aan de Zwitsers om het verloop prijs te geven. Er vinden enkele kleine wijzigingen plaats ten opzichte van vorig jaar. (Foto: EBU)

Zo gaat de onlinestemming op de schop: in vorige jaren kon elke geïnteresseerde artiest zich inschrijven op de Zwitserse songfestivalwebsite met zijn inzending en werd zo een eerste schifting gemaakt op basis van stemmen van het publiek. Vanaf dit jaar vindt de selectie van songs zoals in de meeste landen achter gesloten deuren plaats. Tussen 26 september en 24 oktober kunnen alle gegadigden hun kans wagen door hun nieuw lied in te zenden naar een van de drie Zwitserse deelomroepen (de Duitstalige, de Italiaanstalige en de Franstalige).

Een speciale jury selecteert de twintig beste liedjes uit alle inzendingen. De artiesten daarvan mogen hun nummer live brengen voor een vakjury in de Livecheck. De quota voor regio’s verdwijnen: de regel dat elke deelomroep een vast aantal liedjes in de uiteindelijke voorronde moest hebben, wordt afgeschaft. Maximaal acht songs worden uiteindelijk weerhouden voor de nationale finale, die een nieuwe uitzendavond krijgt: ze vindt plaats op zondag 5 februari volgend jaar. In analogie met de Italiaanstalige en Franstalige collega’s, zal ook de Duitstalige Zwitserse omroep de voorronde vanaf volgend jaar op het tweede net uitzenden. Tot hiertoe was dat op het eerste.

De Zwitsers hebben enkele mindere jaren achter de rug. Zowel in Wenen vorig jaar als in Stockholm dit jaar pakte het land de rode lantaarn in de halve finale. Met The Last of Our Kind maakte de Zwitsers-Canadese Rykka (foto) allesbehalve indruk.

Advertentie