Tsjechië

TSJECHIE

In Tsjechië kiezen ze opnieuw via internetvoorronde

Een voorronde die volledig online verloopt, Tsjechische omroep ČT pakte er in januari 2018 mee uit. Winnaar Mikolas Jozef kaapte in Lissabon de zesde plaats weg. Geen verrassing dat die internetvoorronde voor 2019 een vervolg krijgt. Eind januari volgt de bekendmaking van de kandidaat.

De online voorronde Eurovision Song CZ krijgt een nieuwe naam: ESCZ 2019. Zes artiesten wagen hun kans. Liedjes mogen nog tot 31 oktober, komende woensdag dus, ingestuurd worden. Begin januari maken we via de officiële app van het Songfestival kennis met de artiesten en hun liedjes.

Internationale fans mogen meestemmen 

Zowel de Tsjechen, internationale fans als een internationale jury hebben stemrecht. De stemmen van de Tsjechen tellen mee als ‘televoting’, terwijl de internationale stemmen gebundeld zullen worden en meetellen als één extra internationaal jurylid.

De omroep van Tsjechië organiseerde begin 2018 voor de allereerste keer een voorronde voor het Songfestival. Wegens een krap budget liep de selectie volledig via het internet. Mikolas Jozef won zowel de televoting als de jurystemming. Met Lie to Me werd hij zesde in Portugal, het beste resultaat ooit voor het land.

Advertentie