Tsjechië

TSJECHIE

Tsjechië kiest volgende maand via nationale finale

In Tsjechië komt er voor het eerst sinds 2008 een nationale finale om de songfestivalinzending aan te duiden. Dat maakte Tsjechisch delegatiehoofd Jan Frost Bors bekend via Twitter.

Concreet betekent Bors’ tweet dat er op een nog exact te bepalen dag volgende maand (januari 2018) een voorronde komt. Het is nog niet expliciet gezegd of het gaat om een nationale finale die via televisie zal worden uitgezonden, of enkel via het internet. Wel is zeker dat er keuze zal zijn tussen zes songs en dat er vanuit de hele wereld gestemd zal kunnen worden via de officiële app van het Eurovisiesongfestival. Tsjechië is een van de vele landen die voor volgend jaar teruggrijpt naar een nationale finale. Eerder maakten ook al de omroepen uit landen als Frankrijk, Servië, Montenegro, Cyprus en IJsland bekend het publiek weer zeggenschap te geven in de selectie voor een geschikte songfestivalbijdrage.

Het Centraal-Europese land debuteerde in 2007 op het Songfestival, maar nam niet deel tussen 2010 en 2014. Na 2007 en 2008 wordt 2018 het derde jaar waarin het land via een voorronde een kandidaat aanduidt. Zangeres Martina Bárta (foto) werd intern aangeduid, maar sneuvelde met My Turn in de halve finale.

Advertentie