Tsjechië

TSJECHIEALGEMEENLIVERPOOL 2023

Tsjechië voortaan als ‘Czechia’ op het Songfestival

Czech Republic is niet meer. Geen paniek, het betreft enkel de oude Engelstalige benaming van het land Tsjechië die de Songfestivalarchieven induikt, niet het land zelf uiteraard. Voortaan zal Tsjechië deelnemen onder de naam Czechia. De groep Vesna, die deze week niet zonder slag of stoot geselecteerd werd als vertegenwoordiger van het land op het Eurovisiesongfestival, wordt dus de eerste inzending van Czechia.

Al sinds de eerste Tsjechische deelname aan het Eurovisiesongfestival in 2007 zien we de Engelse benaming Czech Republic in elke communicatie rond het land. Toch is het geen complete verrassing dat we voortaan over Czechia zullen praten. In 2016 al werd bij een revisie van de Engelse taal een aanpassing aan de Engelstalige landnaam van Tsjechië doorgevoerd, alleen werd die niet meteen gebruikt. Nu komt daar dus verandering in. Eurovisie is overigens niet de eerste organisatie die de internationale naamwijziging respecteert. In 2022 werd Czechia al geïntroduceerd bij de Verenigde Naties, UEFA en het Internationaal Olympisch Comité.

Niet de eerste naamwijziging op het Songfestival

Het is alvast niet de eerste keer dat een land wijzigt van naam, exclusief territorium, in de Eurovisiegeschiedenis. Heel recent gebeurde het nog, in 2019 zagen we voor het eerst North Macedonia op het scorebord van het Songfestival. Voorheen nam het land deel als FYR (Former Yugoslav Republic) of Macedonia. Die naamwijziging kwam er na jarenlang gekibbel met de Griekse buren die een provincie met de naam Macedonië hebben. Dat had toen meer een politieke bijklank, wat niet het geval lijkt te zijn in Tsjechië.

Advertentie