Israël

ISRAEL

Finale Israël vindt plaats op 13 februari

Als we spreken over een uitgebreide nationale voorronde, dan hebben we het over The Next Star for Eurovision 2018. Een lange zoektocht die een paar maanden geleden begon, loopt op 13 februari ten einde met een grootse finale.

Op 29 oktober 2017 begonnen ze in Israël aan de eerste van maar liefst zeventien auditierondes. Met 120 waren ze, allemaal zongen ze achter een scherm en kregen ze van de jury een ‘yay’ of ‘nay’, ja of nee dus. Een ja staat gelijk aan tien procent en een nee aan nul procent. Het publiek stemt gelijkaardig via een app in de studio. Bij zeventig procent gaat het scherm weg en gaat de artiest naar de volgende ronde. Dit jaar was er een twist: de presentators hadden een save-knop waarmee ze afgevallen kandidaten konden terughalen.

Zeventig gingen er door naar de tweede, meer intiemere auditieronde. Vanuit die ronde ging het heel snel naar twintig kandidaten die de echte liveshows haalden. De eerste liveshow was de ‘head-to-head’ ronde die het aantal artiesten nog eens bijna halveerde en de teller op twaalf zette. Voor één kandidaat, Rinat Bar werd het allemaal te veel, en zij gaf op. De laatste liveshow was de ‘elimination seat’, waarbij elke kandidaat een score krijgt, en de laagste op de eliminatiestoel terecht komt. Met acht zijn ze nu nog en dat wil zeggen dat de finale dichterbij komt. De nieuwe Israëlische omroep IPBC komt nu met meer nieuws.

Oproep voor liedjes

13 februari, dan zal de winnaar gekend zijn van het programma en dus ook de kandidaat voor Israël, maar wat met een nummer voor Lissabon? Via een aparte oproep vraagt The Association of Composers from Authors and Publishers of Music in Israel aan zijn leden om vóór 19 februari liedjes in te sturen voor het Eurovisiesongfestival 2018.

Componisten dienen zich aan volgende regels te houden:

 • Liedjes mogen maximaal drie minuten duren
 • Elke componist mag maximaal twee liedjes insturen
 • Het nummer mag niet zijn uitgebracht voor 1 september 2017
 • Liedjes mogen het imago van IPBC, EBU en Israël niet in een slecht daglicht plaatsen
 • Nummers moeten ingestuurd worden naar [email protected] ten laatste op 19 februari om 10.00 uur

De jury zal de ingezonden liedjes beluisteren zonder te weten wie wat heeft geschreven. Het gaat dus puur om het liedje. Voorlopig zijn ze dus nog met acht in Israël. Hieronder vind je een lijstje van wie er nog in de running is om Imri (foto) op te volgen, die vorig jaar in de finale op een drieëntwintigste plek eindigde. Door te klikken op de naam van de artiest, kan je eens kijken wat voor vlees Israël dit jaar in de kuip heeft.

 1. Netta Barzilai
 2. Jonathan Mergui
 3. Chen Aharoni
 4. Eden Meiri
 5. Adva Omer
 6. Riki Ben Ari
 7. Ravit Batashvili
 8. Howie Danao

Advertentie