Litouwen

LITOUWEN

Litouwse omroep vraagt EBU om duidelijkheid na onduidelijke Italiaanse punten televoting

Nadat de top tien door elkaar werd geschud door een fout bij de vakjury in Wit-Rusland, is er nu een nieuw probleem opgedoken. 2019 is niet het jaar van de correcte punten, zo blijkt. Italiaanse zender RAI heeft de punten vrijgegeven die gegeven zijn door de kijkers thuis. Bij nadere inspectie blijken deze niet overeen te komen met de punten die de EBU heeft vrijgegeven. Zijn er fouten gemaakt of is er een logische verklaring voor dit alles?

Tijdens de tweede halve finale mocht Italië ook meestemmen. Italiaanse omroep RAI kwam tot de conclusie dat de punten die de EBU gaf, niet overeen kwamen met wat zij hadden ontvangen en doorgestuurd. Dit zijn de resultaten voor de tweede halve finale:

Resultaten EBU

 1. Albanië – 12 punten
 2. Roemenië – 10 punten
 3. Noorwegen – 8 punten
 4. Rusland – 7 punten
 5. Zwitserland – 6 punten
 6. Moldavië – 5 punten
 7. Azerbeidzjan – 4 punten
 8. Nederland – 3 punten
 9. Malta – 2 punten
 10. Noord-Macedonië – 1 punt

Resultaten RAI

 1. Albanië – 12 punten
 2. Roemenië – 10 punten
 3. Rusland – 8 punten
 4. Moldavië – 7 punten
 5. Noorwegen – 6 punten
 6. Zwitserland – 5 punten
 7. Noord-Macedonië – 4 punten
 8. Azerbeidjzan – 3 punten
 9. Malta – 2 punten
 10. Litouwen1 punt

Wat houdt dit nu precies in?

Als deze resultaten effectief zouden kloppen, wat ze volgens de Italiaanse delegatie ook doen, dan zouden Rusland, Moldavië, Noord-Macedonië én Litouwen meer punten krijgen. Noorwegen, Nederland, Azerbeidzjan en Zwitserland krijgen er dan weer minder. Het grootste probleem gaat zich vormen onderaan het klassement. Leonora werd in de tweede halve finale tiende met slechts één punt meer dan Jurij uit Litouwen. Met deze nieuwe punten zouden beide landen 94 punten hebben gekregen. Een gelijkspel dus. De regels van de EBU zeggen dat in het geval van een gelijke stand het land met de meeste punten van de televoting doorgaat naar de finale. Laat dat dan in dit geval wel Litouwen zijn, Jurij verzamelde er 77 en Leonora maar 41. Had Litouwen hier recht op een finaleplaats?

De omroep vraagt verklaring

Deze hetze heeft natuurlijk ook nationale Litouwse omroep LRT bereikt. Delegatiehoofd Audrius Giržadas gaf volgende uitleg hierover:

Dit is een zeer interessante zaak en moet onderzocht worden. Wij hebben als omroep hierdoor morele schade geleden en kijkers misgelopen, maar zouden eventueel genoegen nemen met een verontschuldiging van de EBU. De schrijver en artiest kan, als hij of zij dat wil, wel een schadevergoeding eisen. Bij een groot publiek, wat hier het geval is, kan een nummer meer opleveren wanneer het twee keer gebracht wordt.

Jurij zelf ligt van de kwestie niet echt wakker zo blijkt:

Het is wat het is en het zal wel zo blijven. Ik heb mijn best gedaan en meer kon ik niet doen. Zij die in de finale stonden verdienden het allemaal en ik vind het niet nodig ze dit te ontnemen. Mijn managers zullen wel bepalen wat er moet gebeuren op dat vlak. Ik focus mij liever op muziek maken.

Is dit de mogelijke oorzaak?

Misschien heeft de Italiaanse omroep RAI rauwe resultaten gepubliceerd. Met rauwe resultaten bedoelen we: de cijfers die ze hebben gekregen van de lokale telecomoperatoren. Deze cijfers worden namelijk altijd nog gecorrigeerd door Digame. Dat is de overkoepelende Europese partner in televoting van de EBU. Zij halen uit de resultaten de frauduleuze en ongeldige stemmen. Bijvoorbeeld: meer dan twintig keer gestemd, een fout in de tekst van de sms … Dit zou een mogelijke verklaring kunnen zijn waarom de punten bij de EBU verschillen met de punten van RAI. Deze informatie konden we lezen bij EuroVisionary.

Wachten op verklaring EBU

Het is dus voorlopig nog onduidelijk of er überhaupt wel echt iets mis was in de puntentelling. Voorlopig is het nog wachten geblazen op een officiële uitleg van de EBU.

Advertentie