Litouwen

LITOUWENTURIJN 2022

Monika Liu voor Litouwen naar Turijn

De Litouwse voorronde Pabandom iš Naujo 2022 kent een winnaar. Monika Liu krijgt dit jaar de kans om Litouwen te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Turijn. Monika probeert de eerste Litouwse Songfestivaloverwinning te behalen met het nummer Sentimentai.

De Litouwse preselectie voor 2022 was iets groter in vergelijking met vorig jaar. Er vonden drie kwartfinales en twee halve finale plaats. In totaal gingen 36 artiesten de strijd aan voor het ticket naar Turijn. Onder de deelnemers zaten een heleboel bekende ex-Songfestivalkandidaten. Vilja (Litouwen 2014) Erica Jennings (deel van SKAMP, Litouwen 2001) sneuvelden in de halve finale. Ieva Zasimauskaitė (Litouwen 2018) behaalde wel een plekje in de finale, maar moest zich tevreden stellen met een zevende plek.

Eensgezindheid 

De Litouwse kijker en jury hadden elk een gelijk aandeel (50%) in de einduitslag van de finale. Er was grote eensgezindheid want zowel de jury als het publiek gaven het maximum van de punten (12) aan Monika Liu. De zangeres was al jurylid bij de Litouwse versie van The Voice en The Masked Singer. Ze heeft dus al wat naam en faam gemaakt in eigen land.

Monika Liu treedt met haar zelfgeschreven lied aan in de eerste halve finale op dinsdag 10 mei 2022. Het is voor de eerste keer dat de Litouwse inzending volledig in de eigentaal zal gebracht worden. De volledige uitslag van de Litouwse voorronde vind je in onderstaande tabel:

Deelneemer(s)NummerJuryTelevoteTotaalPlaats
Augustė VedrickaitėBefore You’re 6ft Under108182
GebrasyInto Your Arms66125
Ieva ZasimauskaitėI’ll Be There4377
Justė KraujelytėHow to Get My Life Back55106
Lolita ZeroNot Your Mother810183
Monika LiuSentimentai1212241
Queens of RosesWashing Machine3478
Rūta LoopCall Me from The Cold77144

Hieronder kan je de Litouwse inzending voor 2022 beluisteren:

play

Litouwen op het Eurovisiesongfestival

In 2021 werd de Baltische staat vertegenwoordigd door The Roop met Discoteque. De groep had in 2020 de nationale finale al eens gewonnen, en waren zelfs favoriet om het eigenlijke Songfestival te winnen. De pandemie gooide echter roet in het eten. Vorig jaar kregen ze dus een tweede kans van het Litouwse publiek en gaven Litouwen een achtste plek op het festival. Het beste resultaat voor Litouwen staat nog altijd op naam van de groep LT United. Zij wisten in 2006 te eindigen op een mooie zesde plaats.

Advertentie