Litouwen

LITOUWENMALMO 2024VOORRONDES 2024

Silvester Belt wint Litouwse voorronde

Een drukke avond in de Baltische staten. Naast Estland kozen vanavond ook de Litouwers wie hun land mag vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Malmö. Die eer valt dit jaar Silvester Belt te beurt. De jonge zanger nam het op tegen negen andere kandidaten. Na de eerste ronde stootte hij door naar de superfinale, samen met Shower en The Roop.

play

In de superfinale brachten de drie finalisten voor een tweede keer hun nummer. De lijnen werden opnieuw geopend voor de kijker thuis. Die beslisten uiteindelijk om Silvester Belt met zijn nummer Luktelk naar Malmö te sturen. Het volledige klassement geven we voor de vervollediging nog even mee.

#Deelnemer(s)LiedPlaats in finalePlaats in superfinale
4Silvester BeltLuktelk1
7ShowerImpossible2
10The RoopSimple Joy3
5VB gangKaboom!!!4
8Monika MarijaUnlove You Starting Tomorrow5
1AistèWe Will Rule the World6
2ŽalvarinisGaudė Vėjai7
6Il SensoTime8
3Pluie de ComètesBe Careful9
9Queens of RosesWalk Through Fire10

Wisselende successen

Belt treedt in de voetsporen van Monika Linkytė, die vorig jaar voor een tweede keer haar thuisland mocht vertegenwoordigen op het Songfestival. Er wacht de zanger de moeilijke taak om dat resultaat, een knappe elfde plaats, te verbeteren.

De afgelopen jaren scoort Litouwen bijzonder goed op het Songfestival, al was dat ooit anders. De successen van Litouwen op het Eurovisiesongfestival zijn eerder wisselend te noemen. De Baltische staat debuteerde in 1994, maar werd daarvoor niet bepaald beloond. Met een ronde score van nul punten eindigde Ovidijus Vyšniauskas toen allerlaatste. Het zou vijf jaar duren vooraleer de Litouwers opnieuw hun kans zouden wagen op het liedjesfestijn.

Een eerste, weliswaar klein, succesje werd opgetekend in 2006, toen de groep LT United zesde eindigde in Athene. Het is tot op heden het hoogst behaalde resultaat van het land. Drie jaar geleden, in 2021, wist Litouwen nog eens een top-tien-notering te behalen. The Roop, die dit jaar eveneens in de running was, eindigde toen knap achtste.

Advertentie