Moldavië

MOLDAVIETEL AVIV 2019

Finale Moldavië op 3 maart

De Moldavische omroep TRM (TeleRadio-Moldova) heeft vandaag de data bekend gemaakt waarop het land zijn kandidaat kiest voor het komende Songfestival. Die finale zal plaatsvinden op 3 maart. 

Vanaf vandaag hebben geïnteresseerden de tijd om tot 18 januari hun nummer in te sturen. Uit alle inschrijvingen zullen in totaal zestien nummers worden geselecteerd die deel mogen nemen aan de voorronde op zaterdag 2 maart. Eén dag later al vindt dus de finale plaats. Na twee succesvolle jaren is er weinig aan de selectieprocedure aangepast.

Na de deadline van 18 januari zullen alle deelnemers op auditie moeten verschijnen. Zowel in de voorronde als finale wordt 50% televoting en 50% jury gehanteerd.

Moldavië op het Songfestival

Moldavië heeft sinds zijn debuut in 2005 ieder jaar aan het Eurovisiesongfestival deelgenomen. Het land kan relatief succesvol worden genoemd: van de eerste negen deelnames wist Moldavië zich acht keer te kwalificeren voor de finale. Vaak strandden de inzendingen in de finale onopvallend in de middenmoot, maar in 2005 en 2007 werd de top tien bereikt.

Vanaf 2014 boekte Moldavië drie keer op rij slechte resultaten. In 2014 belandde het land op de laatste plaats van de halve finale en ook in de twee jaren daarna werd geen finaleplaats behaald. In 2017 boekte het land zijn grootste Songfestivalsucces tot nu toe, met een derde plaats in de finale met SunStroke Project.

Dit jaar eindigde de groep DoReDoS met hun My Lucky Day op de tiende plaats in de finale.

play

Het Songfestival 2019 vindt plaats in Israël, nadat Netra Barzilai het publiek heeft veroverd met het stuk Toy. De wedstrijd wordt gehouden in in Tel Aviv. De twee halve finales worden gehouden op 14 en 16 mei en de grote finale wordt gehouden op 18 mei 2019.

Advertentie