Moldavië

MOLDAVIETEL AVIV 2019

Mika Newton: ‘Act van Moldavische Anna Odobescu lijkt sprekend op de mijne’

Gemakkelijk plagiaat of eerder een ode aan een prachtige act? Intussen reageerde ook Mika Newton (vierde op het Songfestival van 2011) op het wederkeren van ‘haar’ act tijdens de performance van de Moldavische inzending van dit jaar: ‘Ik heb geen problemen met Anna. Maar haar verhaal lijkt wel heel erg op het mijne’.

Verbazing alom gisteren in de persruimte wanneer de act van de Moldavische inzending Anna Odobescu op de schermen verscheen. Het kwam ons herkenbaar voor en dat was het ook. Op de LED-vloer en het LED-scherm verschenen live de zand-animaties van de Oekraiense kunstenares Kseniya Simonova, die achter zangeres Anna stond. Een throwback naar 2011, toen we haar ook al op het podium zagen staan om de Oekraïense inzending Angel van Mika Newton te ondersteunen. Kijkers en kenners waren toen onder de indruk van de fantastische visuals, die er mee voor zorgden dat het nummer uiteindelijk een indrukwekkende vierde plaats behaalde. Is het dan niet gevaarlijk om bijna exact dezelfde act te herhalen? Zelfs de witte jurk van Anna – kort vooraan en lang achteraan – lijkt op die van Mika. Hoe mooi de zand-animaties opnieuw waren, het geheel werd op gegeeuw onthaald. Been there, done that. 

play

Ondertussen reageerde ook Mika Newton zelf via een filmpje op Instagram. Ze beweert dat ze de act nog niet heeft gezien, maar door wat fans en pers haar vertellen, kan ze niet anders dan concluderen dat het allemaal erg doet denken aan haar optreden uit 2011.

Wat kan ik hierover zeggen? Ik zou willen dat ze met iets originelers op de proppen waren gekomen … Ik heb erg lang nagedacht over mijn act, over hoe ik anders kon zijn. En zo kwam ik bij Kseniya en haar zand-kunst terecht. Om dit acht jaar later opnieuw te zien … Ik heb niets tegen Anna maar haar act lijkt erg op de mijne. En veel mensen hebben dezelfde mening.

Tijdens de persconferentie na de eerste repetitie van Moldavië, liet Kseniya alvast weten dat wat we van haar zand-animaties gezien hebben, nog niet de definitieve versie is. Steekt team Moldavië de koppen nog bijeen om te bekijken hoe ze de act kunnen vernieuwen? Wij kijken alvast uit naar de volgende repetitie!

 

Advertentie