Moldavië

MOLDAVIE

Moldavië kiest intern voor Songfestival 2020 … Of toch niet?

De Moldavische omroep TRM heeft meer bekendgemaakt over hun plannen voor het komende Eurovisiesongfestival in Rotterdam. Ze hebben het reglement online gezet waaruit blijkt dat de kandidaten voor een interne jury op zullen moeten treden.

TRM zal die jury van minimum 5 en maximum 11 personen, het wordt sowieso een oneven aantal dat kan verschillen in iedere fase van de wedstrijd, samenstellen uit artiesten en liedjesschrijvers uit Moldavië en het buitenland en publieke personen in gespecialiseerde domeinen. De juryleden moeten bevestigen dat ze niet samenwerken met een van de deelnemende artiesten, zoals op het Songfestival zelf ook het geval is.

De namen van die juryleden worden pas bekendgemaakt op de dag van de eerste fase van de wedstrijd. Die fase is dat de deelnemers live op moeten treden als auditie voor de jury. Zij stemmen, een secretaris noteert de stemmen en die worden ook publiek gemaakt. Er wordt puur naar het optreden gekeken. Een act, choreografie of kostuums zijn in dit stadium niet nodig. De meerderheid van de jury beslist welke deelnemers naar de volgende fase mogen.

Op dit punt is het reglement enigszins onduidelijk. Er staat dat de winnaar van de desbetreffende fase, de optredens, de Moldavische vertegenwoordiger is op het Songfestival in Rotterdam. Er wordt echter ook gesproken van ‘de volgende fase’. De Moldavische omroep kan beslissen nog een extra fase in te lassen, namelijk een nationale finale. Eerder maakte Moldavië gebruik van O Melodie Pentru Europa.

Geïnteresseerden kunnen alvast een lied indienen tot en met 17 januari 2020. De Moldavische nationaliteit hebben is geen vereiste, maar dan moet wel minstens 50% van degenen op het podium Moldaviër zijn.

Advertentie