Artikel

ALGEMEENKIEV 2017

Lokale bevolking staat niet achter inzending Slavko Kalezić

Een van de meest opmerkelijke inzendingen van dit jaar komt ongetwijfeld uit Montenegro. Flamboyante Slavko Kalezić zingt het gewaagde discoliedje Space. De inzending is best populair bij de internationale fans van het songfestival, maar in Montenegro zelf is er veel kritiek op de inzending. “Voorbeeld van westerse decadentie en gaat in tegen onze traditionele waarden”, klinkt het daar.

Website BalkanInsight komt met het nieuws naar buiten, maar het onderwerp leeft al langer in Montenegro. Daar vinden ze hun inzending voor het songfestival veel te provocerend. Het voorkomen van vertegenwoordiger Slavko Kalezić kan voor een groot deel van de conservatieve en homofobe bevolking niet door de beugel. Njegos, bisschop en door velen gezien als de vader van de natie en daardoor een belangrijk symbool, zou zich schamen moest hij dit meemaken, werd ook al gezegd en geschreven.

Expliciete inhoud 

Slavko draagt al eens graag een jurk, danst op naaldhakken en tijdens zijn optredens draagt hij een lange paardenstaart. “Een voorbeeld van de westerse decadentie”, klinkt het bij de inwoners van Montenegro. Ze vergelijken hem met Conchita Wurst, en ook zij is niet echt graag gezien in het balkanland. De hele inzending zou ingaan tegen hun traditionele waarden.

Kalezić werd volledig intern aangeduid door de omroep van Montenegro, dus de lokale bevolking heeft op geen enkele manier inspraak gekregen. Zijn liedje Space, met als tekst ‘Wet dreams, wild nightmares, I surrender. Come into me from within. We can be as one in the sin’, deed ook al bij anderen wenkbrauwen fronsen. Wie het liedje op iTunes wil downloaden krijgt zelfs de boodschap dat om ‘expliciete inhoud’ gaat. Het Parental Advisory label verschijnt zelfs …

Slavko Kalezić laat de kritiek niet aan zijn hart komen. Hij zegt dat de negatieve kritieken hem motiveren. Hij neemt naar eigen zeggen niet deel om zieltjes te winnen van mensen die primitief zijn in hun denken en zich onderdompelen in onwetendheid. Volgens hem zou Njegos hem wél steunen.’

I slayed last night!I adore my #slayers!Last night was unforgetable!🇲🇪 🇪🇸🇪🇺#ESPrePartyStyling: @…

Geplaatst door Slavko op zondag 16 april 2017